Sunt două tabere care par să se confrunte în ședința Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, ținută marți, 9 februarie. O tabără aparține fermierilor din sectorul vegetal, iar cea de-a doua crescătorilor de ovine. Miza este controversata lege a vânătorii!
Eu nu am deranjat nicio stână dar pun întrebarea ce caută ăla cu oile pe culturile mele? Că nu are ce le da de mâncare. Ăia care trimit un copil handicapat sau o slugă care nu răspunde în fața legii și intră cu oile în cultură și nu ai ce să-i faci. Ar trebui să înțeleagă și cei care cresc animale că sunt niște restricții. Și eu respect afacerea lui și ei să respecte afacerea mea.
Trebuie să știm că, dacă avem animale și facem un business din animale, trebuie să avem baza furajeră asigurată. Ministerul Agriculturii ar trebui să-i oblige pentru subvenții să facă dovada dovada că au suficient teren pentru animale, ca să le întrețină și pe timpul stabulației, spune Laurențiu Baciu, liderul Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Cât privește numărul de câini, liderul LAPAR spune că situația este de-a dreptul comică. În altă ordine de idei, Baciu spune că este de acord să se stabilească o formă corectă a legii vânătorii care să-i mulțumească și pe oieri, să nu mai fie nevoie să ia cu asalt curtea Parlamentului.
Fostul ministru al agriculturii, Petre Daea, membru în Comisia pentru agricultură a spus că în curând parlamentarii vor ajunge să reglementeze și mersul furnicilor.
În replica la cele spuse de liderul fermierilor din sectorul vegetal, președintele Federației Oierilor de Munte, Petre Eugen Gonțea a spus răspicat că trebuie reexaminată legea vânătorii pentru că nu transpune regulamentele europene.
Încalcă drepturile fundamentale garantate de Constituție, în primul rând dreptul la proprietate privată. Fondul cinegetic își extinde stăpânirea și pe pământurile noastre. Unde s-a mai pomenit instituirea dreptului de servitute a vânătorului asupra vânatului?! Domnilor, unde ne trezim?! Vânătorii să-și îngrădească terenurile și să-ți țină vânatul. Nicăieri în Europa nu se întâmplă mascarada care se petrece în România.
Dezbaterile sunt în plină desfășurare la această oră la Comisia pentru agricultură din Camera Deputațílor. La ședință participă din partea Ministerului Agriculturii, secretarul de stat Daniel Botănoiu.
Crescătorii de ovine au luat cu asalt curtea Parlamentului României pe 15 decembrie 2015 și au cerut modificarea legii vânătorii care le limitează numărul câinilor de la stână și le interzice pășunatul în perioada decembrie - aprilie.