69% din plata pe suprafață și 85% din agromediu pentru crescătorii de animale ar fi procentele pentru avansul din subvenții. 53,18 euro/ha ar urma să primească fiecare fermier, în cazul în care cuantumul plății pe suprafață rămâne 77,08 euro/ha, așa cum a spus ministrul agriculturii. Procentele nu au mai suferit nicio modificare, iar Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) promite să înceapă plățile la începutul lunii noiembrie.
Vom încerca să dăm 69% din SAPS și 85% din agromediu la cei care au animale, pe zona de pășuni. Oamenii încă nu au înțeles un lucru foarte important. Anul acesta s-a trecut la o altă politică agricolă comună. Au apărut concepte noi, scheme noi, tot sistemul de la APIA se reface complet, datorită noilor condiții din regulamentul nou. Inclusiv sistemul de plată nu mai e același. Adică, nu mai plătești o subvenție fixă pe hectar și de asta nici nu poți să spui cuantumul pentru că se împarte alocarea schemei respective la numărul de hectare eligibile sau numărul de animale eligbile și atunci se stabilește plata pe animal sau pe hectar. Înainte aveai o plată fixă, cu coeficient de reducere și cu alt calcul. Lumea nu a înțeles acest lucru. Îmi spunea reprezentantul unei asociații de fermieri: Să nu mai schimbe APIA regulile! Domnule, stai puțin, că nu APIA a schimbat regulile. Am intrat în altă perioadă acum. Le-a schimbat Comisia Europeană. Efortul administrativ a fost enorm, să ne adaptăm din mers tuturor regulilor. Toate țările au avut probleme și erau încurcate, de aia a dat și Comisia Europeană o derogare de o lună, spune George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
În ultimele două săptămâni, în care s-a jonglat cu un procent ba de 50%, ba de 70% ca să rămână, în final, procentul de 69% din schema de plată unică pe suprafață, APIA București le-a comunicat constant fermierilor că vor primi nițel mai mult de 50% din subvenție, adică aproximativ 40 de euro/ha. Oficial, APIA nu a comunicat, deocamdată, suprafața eligibilă la plată, cuantumul subvenției și nici ce procent se va practica pentru avans. APIA ar mai avea câțiva pași de făcut până la finalizarea controlului administrativ.
752 de milioane de euro revin schemei de plată unică pe suprafață (SAPS) din plafonul național anual de 1,6 miliarde de euro, stabilit de Comisia Europeană pentru 2015.
Plățile pe agromediu pentru zona de pajiști se plătesc din Axa 2, din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Pe fostul PNDR 2007-2013 au mai rămas de făcut plăți pe agromediu în valoare de 70 de milioane de euro. APIA ar încerca să plătească și acești bani. PNDR 2007-2013 se închide la 31 decembrie 2015.