30 noiembrie este ultima zi când fermierii care au culturile afectate de secetă mai pot depune cereri pentru despăgubiri. Mulți dintre agricultori sunt deciși să dea în judecată Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) pe motiv că sunt cerințe absurde pe care ar trebui să le îndeplinească pentru bani. Care este documentul care a stârnit furia fermierilor?
APIA ar fi transmis angajaților din teritoriu să nu accepte cererile de despăgubiri de la agricultorii care nu au atestat de producător.
Am culturi, acestea au fost afectate de secetă, am avut pierderi, dar nu am nimic de vândut de ce să mai dau 100 de lei pe atestatul de producător ?! Dacă am animale și am atestat de producător pentru vânzarea laptelui și a cărnii, dar nu am trecute pe atestat și celelalte produse, lucernă, cereale, floarea-soarelui, pentru că le folosesc în gospodărie la hrana animalelor, asta înseamnă că nu am cultivat pământul și nu îndeplinesc criteriile pentru a primi ajutorul pentru secetă ?! sunt revoltați fermierii. Mai multe centre județene APIA susțin că nu au primit, până la acest moment, nicio cerere pentru despăgubiri. Se pare că, între agricultori și banii pentru secetă, stă un vraf de acte, printre care și acel atestat de producător.
Iată lista documentelor obligatorii cerută de APIA!
Pot beneficia de ajutorul de stat producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în producţie agricolă primară, respectiv:
a) producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol;
b) producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare;
c) producători agricoli persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică, constituite conform legii.
Criterii de eligibilitate:
a) să deţină proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2015 şi 20 octombrie 2015, conform legislaţiei pentru situaţiile de urgenţă, semnat de membrii comisiei şi în care să fie înscrise cel puţin informaţii privind cultura, suprafaţă calamitată, precum şi procentul de calamitare de peste 30%;
b) să fie înregistraţi în evidenţele APIA cu cerere unică de plată aferentă anului 2015.
Nu sunt eligibili acestei scheme beneficiarii declaraţi, de APIA, neeligibili pentru schema de plată unică pe suprafaţă aferentă anului 2015, în urma controlului administrativ.
Plăţile compensatorii se acordă pentru pierderile de venit survenite la următoarele culturi: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreţ, păşuni şi fâneţe.
Cererea de solicitare a ajutorului de stat se depune la centrele APIA locale sau județene unde solicitantul a depus cererea unică de plată pentru anul 2015, însoţită de următoarele documente:
a) copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului mandatat;
b) copie a atestatului de producător, după caz;
c) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, precum şi copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului/reprezentantului legal;
d) copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor;
e) document cont bancar deschis la instituţii de credit pentru persoanele fizice;
f) document aferent contului deschis la Trezoreria Statului pentru persoane juridice.