Legea irigațiilor este unul dintre subiectele dezbătute în agricultură. Refuzul deputaților de a vota proiectul propus de ministrul agriculturii, cu alocarea anuală a unei sume de la bugetul de stat pentru reabilitarea infrastructurii principale, a fost motivat de teama scurgerii banilor către nu se știe ce buzunare. Daniel Constantin a reușit să repună propunerea pe lista proiectelor legislative, din poziția de deputat.
România ar putea pierde o sumă importantă, pusă la dispoziție prin PNDR 2014-2020, dacă nu se găsesc banii necesari pentru reabilitarea infrastructurii principale. Ministrul agriculturii recunoaște că în sistemul național al irigațiilor, atât de dificil de realizat, noi am pus căruța înaintea cailor.
Am discutat și cu directorul DG Agri, dacă nu reabilităm infrastructura principală riscăm să pierdem și banii pe care i-am alocat în acești ani pentru infrastructura secundară. Adică, 560 de milioane de euro, pe care i-am alocat în 2012 și apoi în noul PNDR, în 2015 și de acum înainte până-n 2020, spune Daniel Constantin.
Până acum, potrivit afirmațiilor ministrului agriculturii, sunt în derulare proiecte pentru refacerea infrastructurii secundare în valoare de aproximativ 128 de milioane de euro. Riscăm să pierdem acești bani pentru că infrastructură secundară nu există fără cea principală și să nu mai primim diferența până la 560 de milioane de euro, suma despre care vorbește șeful Agriculturii românești, bani acordați prin PNDR, dacă noi nu reabilităm infrastructură principală.
Eu, nefiind un om politic, vă pot spune ce implicații tehnice are și ce implicații există la nivel național. Nu mai putem finanța infrastructura secundară, dacă nu iese această lege și nu asigurăm funcționalitatea infrastructurii principale. Noi avem toți banii alocați prin PNDR pentru infrastructura secundară. Dar condițiile de eligibilitate pentru a obține un proiect pentru reabilitarea infrastructurii secundare este ca infrastructura principală să fie funcțională. Deci, dacă nu luăm niște măsuri cât de rapide pentru a reabilita infrastructura principală, să o facem funcțională în toată țara, măcar pe bucățile construite de organizațiile de udători, atunci nici proiectele depuse de aceștia nu vor fi eligibile. Deci, este o afectare pe tot palierul, nu doar pe jocuri mici, la nivel politic, pe o amenajare sau alta, spune George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Proiectul propus de ministrul agriculturii vizează alocarea sumei de 145 de milioane de euro, în 2016, din bugetul de stat pentru refacerea infrastructurii principale. Suma ar urma să crească cu 17% în fiecare an, timp de 5 ani, și astfel s-ar ajunge la miliardul de euro necesar refacerii sistemului național de irigații. De supravegherea lucrărilor ar urma să se ocupe un Comitet interministerial. Odată ce va fi lege, nu va mai exista teama că banii nu vor fi alocați pentru refacerea acestui sistem.
Agroinfo are obiceiul să spună lucrurilor pe nume și să asculte opiniile celor direct implicați. Fermierii par și nu par interesați de această problemă a irigațiilor. Iată părerile câtorva dintre ei:
Aurelia Becherescu: Dacă vor începe lucrările la irigații cred că vor fi sute de locuri de muncă. Eu am lucrat în sistem, eram al treilea sistem din Europa, modern și performant până a făcut domnul român pariu cu agricultura. Tot aluminiul și cuprul a fost furat de firme de fier vechi.
Drăgoi Marcel: Cred că legi vor fi, dar apă pe canale nu vom vedea, infrastructura nu mai există.
Balan Grig: Ungaria are sistem de irigații și scoate 2 producții pe an.
Marcela Marian: Un adevărat fermier nu așteaptă să-i facă altcineva, indiferent cum s-ar chema: stat, UE, EI, etc. El știe ce are de făcut și unde vrea să ajungă.
FloWjd: Toți am fi interesați să se poată face irigații. Dar pentru un fermier nu pare prea interesantă o lege a irigațiilor ci, mai degrabă, un proiect de investiții în irigații.