Adama
Vinasa Rompak

Cât plătesc organizațiile fermierilor români ca să fie acceptate în asociații europene?

Publicat: 09 august 2015 - 12:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Organizațiile fermierilor români se înghesuie și chiar ajung să devină adversare ca să fie acceptate în asociații sau federații europene. Ce preț plătesc fermierii noștri și ce li se dă în schimbul grămezii de bani pe care o scot anual din buzunar?

Târgu Mureș a fost timp de trei zile punctul fierbinte pe harta zootehniei românești. Pe 6 august, Federația Crescătorilor de Ovine, Romovis, a organizat o Adunare Generală. Agroinfo v-a spus aici, la timpul potrivit, subiectele care-i ard  la degete pe oieri. Ce nu v-am spus este că Adunarea Generală a fst și un prilej să se strângă cotizația. Fiecare asociație de crescători de ovine, membră în Federație, achită o cotizație anuală de 3.000 de lei. Mă doare sufletul pentru că au fost unii care au zis că organizăm Adunarea Generală ca să strângem cotizația. Nu e deloc așa, spune Nicolae Cioranu, președintele Romovis. Dacă a fost acesta scopul ascuns sau nu, e greu de dovedit. Ce putem spune este că a avut treabă serioasă casierul Federației. A rupt la chitanțe cât nu a rupt tot anul. Ce li se dă fermierilor în schimb? Apartenența la o Federație și-n felul acesta speranța că, până la urmă, când se vor decide să fie uniți, vor fi și o voce la nivel național, adică vor avea reprezentativitate. Federația, la rândul ei, ar putea accede să fie membră într-o organizație europeană. Crescătorii de ovine nu au aceste planuri de viitor. Deocamdată.

nicolae-cioranu_b

Nicolae Cioranu, președintele Federației Crescătorilor de Ovine, Romovis

În schimb la crescătorii de bovine situația e cu totul alta. Altă clasă, alte pretenții. Federația Crescătorilor de Bovine din România, condusă de medicul veterinar Claudiu Frânc, insistă să facă parte din Asociația Europeană a Bălțatei tip Simmental. Am mai spus deja că fermierii români au depus o cerere, iar secretarul general al Asociației, bavarezul Georg Rohrmoser a semnat pe 7 august  de luarea la cunoștință. Federația s-a străduit să-și dovedească reprezentativitatea la nivel național. Iată cum și-a prezentat Claudiu Frânc organizația în fața nemților și austriecilor, într-o atmosferă solemnă, în sala mare a Prefecturii Mureș.

Federația cu 80.000 de membri și 640.000 de bovine

Ministerul Agriculturii din România certifică faptul că Federația Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) este o federație reprezentativă la nivel național. Reprezintă și interesele crescătorilor de bovine de rasă Bălțată tip Simmental din România (certificare solicitată Ministerului Agriculturii și semnată de ministrul Daniel Constantin n.r.). Federația Crescătorilor de Bovine din România către Federația Europeană de Bălțată tip Simmental, în calitate de organizație reprezentativă și pentru crescătorii de rasă Bălțată tip Simmental, cu peste 80.000 de membri și cu un total de 640.000 de bovine în cadrul Federației, din care 224.000 rasă Bălțată, solicităm intrarea în Federația Europeană ca membru cu drepturi depline și obligații depline.

franc-congres_b

Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România

Obligațiile le-a dezvăluit Iacob Boca, vicepreședintele FCBR. Și anume, odată acceptată în Asociația Europeană, organizația fermierilor români va trebui să achite anual o cotizație de 200.000 de euro. Ce i se dă în schimbul banilor? Fermierii nu vor avea subvenții mai mari pe cap de vită de lapte sau de carne și nici exportul de carne de vită sau prețul laptelui nu vor crește. Organizația fermierilor români va avea acces gratuit la o bază de date cu însămânțările artificiale, declară doar pentru Agroinfo Georg Rohrmoser, secretarul general al Asociației Europene de Bălțată.

georg-rohrmoser_b

Georg Rohrmoser, secretarul general al Asociației Europene de Bălțată tip Simmental

Bălțata tip Simmental a creat disensiuni

Cum v-a mai spus Agroinfo aici, FCBR nu e singura organizație a crescătorilor de bovine de la noi care dorește să fie integrată în Asociația Europeană de Bălțată. Chiar Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată tip Simmental din  Brașov a depus o cerere cu doar trei zile înainte de Congresul Internațional organizat la Târgu Mureș de FCBR. Registrul Genealogic al rasei e ținut de această Asociație. Între cele două organizații ale fermierilor români au intervenit disensiuni. Claudiu Frânc a spus în plenul Congresului că Registrul genealogic și rezultatele activității de reproducție la bovine nu sunt proprietatea nimănui, doar a fermierului care plătește serviciile, și chiar a propus rapid un Program național de ameliorare. Cine e acea Asociație?! (referire la Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată tip Simmental din Brașov n.r.) Două SRL-uri și trei persoane fizice?! Se revoltă Claudiu Frânc.

Și fermierii din producția vegetală vor în Europa

Liderii fermierilor din producția vegetală s-au luptat mereu să fie într-o organizație europeană de renume. La ce-i ajută? E mai dificil de spus. Federația Pro Agro, pe vremea când era președinte Alex Jurconi, a insistat să fie acceptată în Copa Cogeca, una dintre cele mai puternice organizații a fermierilor din Europa. Cotizația anuală de aproape 450.000 de euro i-a ținut însă la distanță. Adică, Federația a fost acceptată, dar în momentul în care nu și-a plătit decât o parte din cotizație a fost trecută pe lista membrilor fără drept de vot, adică Federația poate asista ca observator la discuții. În schimb, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) rezistă de ceva ani în ELO (European Landowners Organisation), o organizație serioasă din producția vegetală. Dar cotizația nu e așa mare, e una decentă, ne spune Laurențiu Baciu, președintele LAPAR. E undeva aproape 15.000 de euro pe an.

Vizualizat: 1605 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Bălțata Românească tip Simmental face antecameră la Asociația Europeană!

Bălțata Românească tip Simmental face antecameră la Asociația Europeană!

Două organizații ale crescătorilor de bovine din România sunt în competiție pentru statutul de membru al Asociației Europene Bălțata tip Simmental. În timp ce una a depus cerere într-un cadru solemn, cealaltă a făcut acest lucru pe tăcute.

Ministrul Daniel Constantin m-a întrebat: Este ilegal sau este imoral?

Ministrul Daniel Constantin m-a întrebat: Este ilegal sau este imoral?

Registrul Genealogic al Rasei Țurcană a dezbinat crescătorii de ovine. Până anul acesta, Asociația Păstorul din Arad deținea monopolul. Cel mai ortoman fermier nu s-a lăsat până nu a obținut și el un Registru Genealogic tot pentru rasa țurcană.

Drept la opinie: Reacție la prima ediție a Congresului Internațional al Rasei Bălțata de tip Simmental!

Drept la opinie: Reacție la prima ediție a Congresului Internațional al Rasei Bălțata de tip Simmental!

Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească de tip Simmental din Brașov a reacționat imediat la anunțarea organizării primei ediții a Congresului Internațional al Rasei Bălțata de tip Simmental. Organizația a fost omisă de pe lista invitaților. Iată punctul de vedere al Asociației, așa cum l-am primit la redacție!

O întâlnire care promite: LAPAR și Copa Cogeca și-au negociat un viitor împreună?

O întâlnire care promite: LAPAR și Copa Cogeca și-au negociat un viitor împreună?

Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, a dezvăluit pentru Agroinfo că finlandezul Pekka Pesonen, secretar general Copa Cogeca, a dorit să-l întâlnească pentru o discuție de principiu.

Exclusiv! Membrii Federației Pro Agro au donat bani ca să se achite cotizația la Copa Cogeca

Exclusiv! Membrii Federației Pro Agro au donat bani ca să se achite cotizația la Copa Cogeca

Federația Pro Agro a plătit o parte din cotizația de la Copa Cogeca cu banii membrilor.  În acest moment, organizația este acceptată la masa discuțiilor, dar nu are drept de vot până când nu achită integral cotizația. Pekka Pesonen, secretar general al Copa Cogeca (în foto), a fost la București.

Laurenţiu Baciu:”Federaţia Pro Agro a fost dată afară din Copa-Cogeca”

Laurenţiu Baciu:”Federaţia Pro Agro a fost dată afară din Copa-Cogeca”

Plata cotizaţiei la Copa Cogeca va fi suportată din bugetul de stat, printr-un proiect de lege  iniţiat de deputaţi. Dar problema cotizaţiei ar fi fost rezolvată prea târziu pentru Federaţia Pro Agro.

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii