Organizațiile fermierilor români se înghesuie și chiar ajung să devină adversare ca să fie acceptate în asociații sau federații europene. Ce preț plătesc fermierii noștri și ce li se dă în schimbul grămezii de bani pe care o scot anual din buzunar?
Târgu Mureș a fost timp de trei zile punctul fierbinte pe harta zootehniei românești. Pe 6 august, Federația Crescătorilor de Ovine, Romovis, a organizat o Adunare Generală. Agroinfo v-a spus aici, la timpul potrivit, subiectele care-i ard la degete pe oieri. Ce nu v-am spus este că Adunarea Generală a fst și un prilej să se strângă cotizația. Fiecare asociație de crescători de ovine, membră în Federație, achită o cotizație anuală de 3.000 de lei. Mă doare sufletul pentru că au fost unii care au zis că organizăm Adunarea Generală ca să strângem cotizația. Nu e deloc așa, spune Nicolae Cioranu, președintele Romovis. Dacă a fost acesta scopul ascuns sau nu, e greu de dovedit. Ce putem spune este că a avut treabă serioasă casierul Federației. A rupt la chitanțe cât nu a rupt tot anul. Ce li se dă fermierilor în schimb? Apartenența la o Federație și-n felul acesta speranța că, până la urmă, când se vor decide să fie uniți, vor fi și o voce la nivel național, adică vor avea reprezentativitate. Federația, la rândul ei, ar putea accede să fie membră într-o organizație europeană. Crescătorii de ovine nu au aceste planuri de viitor. Deocamdată.
Nicolae Cioranu, președintele Federației Crescătorilor de Ovine, Romovis
În schimb la crescătorii de bovine situația e cu totul alta. Altă clasă, alte pretenții. Federația Crescătorilor de Bovine din România, condusă de medicul veterinar Claudiu Frânc, insistă să facă parte din Asociația Europeană a Bălțatei tip Simmental. Am mai spus deja că fermierii români au depus o cerere, iar secretarul general al Asociației, bavarezul Georg Rohrmoser a semnat pe 7 august de luarea la cunoștință. Federația s-a străduit să-și dovedească reprezentativitatea la nivel național. Iată cum și-a prezentat Claudiu Frânc organizația în fața nemților și austriecilor, într-o atmosferă solemnă, în sala mare a Prefecturii Mureș.
Federația cu 80.000 de membri și 640.000 de bovine
Ministerul Agriculturii din România certifică faptul că Federația Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) este o federație reprezentativă la nivel național. Reprezintă și interesele crescătorilor de bovine de rasă Bălțată tip Simmental din România (certificare solicitată Ministerului Agriculturii și semnată de ministrul Daniel Constantin n.r.). Federația Crescătorilor de Bovine din România către Federația Europeană de Bălțată tip Simmental, în calitate de organizație reprezentativă și pentru crescătorii de rasă Bălțată tip Simmental, cu peste 80.000 de membri și cu un total de 640.000 de bovine în cadrul Federației, din care 224.000 rasă Bălțată, solicităm intrarea în Federația Europeană ca membru cu drepturi depline și obligații depline.
Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România
Obligațiile le-a dezvăluit Iacob Boca, vicepreședintele FCBR. Și anume, odată acceptată în Asociația Europeană, organizația fermierilor români va trebui să achite anual o cotizație de 200.000 de euro. Ce i se dă în schimbul banilor? Fermierii nu vor avea subvenții mai mari pe cap de vită de lapte sau de carne și nici exportul de carne de vită sau prețul laptelui nu vor crește. Organizația fermierilor români va avea acces gratuit la o bază de date cu însămânțările artificiale, declară doar pentru Agroinfo Georg Rohrmoser, secretarul general al Asociației Europene de Bălțată.
Georg Rohrmoser, secretarul general al Asociației Europene de Bălțată tip Simmental
Bălțata tip Simmental a creat disensiuni
Cum v-a mai spus Agroinfo aici, FCBR nu e singura organizație a crescătorilor de bovine de la noi care dorește să fie integrată în Asociația Europeană de Bălțată. Chiar Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată tip Simmental din Brașov a depus o cerere cu doar trei zile înainte de Congresul Internațional organizat la Târgu Mureș de FCBR. Registrul Genealogic al rasei e ținut de această Asociație. Între cele două organizații ale fermierilor români au intervenit disensiuni. Claudiu Frânc a spus în plenul Congresului că Registrul genealogic și rezultatele activității de reproducție la bovine nu sunt proprietatea nimănui, doar a fermierului care plătește serviciile, și chiar a propus rapid un Program național de ameliorare. Cine e acea Asociație?! (referire la Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată tip Simmental din Brașov n.r.) Două SRL-uri și trei persoane fizice?! Se revoltă Claudiu Frânc.
Și fermierii din producția vegetală vor în Europa
Liderii fermierilor din producția vegetală s-au luptat mereu să fie într-o organizație europeană de renume. La ce-i ajută? E mai dificil de spus. Federația Pro Agro, pe vremea când era președinte Alex Jurconi, a insistat să fie acceptată în Copa Cogeca, una dintre cele mai puternice organizații a fermierilor din Europa. Cotizația anuală de aproape 450.000 de euro i-a ținut însă la distanță. Adică, Federația a fost acceptată, dar în momentul în care nu și-a plătit decât o parte din cotizație a fost trecută pe lista membrilor fără drept de vot, adică Federația poate asista ca observator la discuții. În schimb, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) rezistă de ceva ani în ELO (European Landowners Organisation), o organizație serioasă din producția vegetală. Dar cotizația nu e așa mare, e una decentă, ne spune Laurențiu Baciu, președintele LAPAR. E undeva aproape 15.000 de euro pe an.