Adama
AGRICOVER

Cartofii pe care îi importăm nu sunt de cea mai bună calitate, ci reziduuri

Publicat: 30 octombrie 2011 - 14:32
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat recent  că România nu importă cartofi de cea mai bună calitate, ci reziduuri pe care Olanda sau Germania le elimină şi de la consum şi de la plantare şi a cerut consumatorilor să aibă încredere în cartoful românesc.

„Prea uşor importăm anumite cantităţi de cartof, care de obicei sunt nişte reziduuri - o spun cu voce tare. În general, importăm fracţiunile care rezultă din selectarea cartofilor din ţările mari producătoare. Cartoful foarte mare nu este de calitatea numărul unu. Am dat acum un exemplu pentru toţi cei care cred că, aducând cartof mare din Olanda sau Germania, aduc fruntea, cum spunem noi, românii. Nu este fruntea, este o fracţiune care se elimină în aceste ţări inclusiv de la consum şi nu mai vorbesc de la plantare”, a spus ministrul.

Cererea de cartofi este în creştere
Potrivit şefului de la Agricultură, atât consumatorii, cât şi comercianţii se pot baza pe cartoful românesc şi speră ca în viitor această plantă să fie folosită şi în scopuri industriale.
„Se pot baza consumatorii şi toţi cei care comercializează pe cartoful realizat în România, sunt câteva centre extraordinar de importante şi nu fac decât să dea durabilitate acestei utilizări. Mai mult, eu sper ca în anii următori să urmeze şi unităţi de procesare a cartofului, pentru că cartoful nu este numai ceea ce punem în farfurie şi cu care suntem obişnuiţi; cartoful este o materie primă industrială de primă mărime şi valorificarea ei, aşa cum se începe cu fabrica de chipsuri de la Braşov şi alte două unităţi care sunt în construcţie, vor mări cererea de cartofi”, a adăugat Tabără, citat de Agerpres.

Cartofi de consum_b

„Recolta de cartofi româneşti de anul acesta asigură un consum fără rezerve”
Referitor la producţia record la cartof de anul acesta, de 3,6 milioane tone, ministrul agriculturii spune că „ne asigură un consum fără rezerve, fără probleme legate de costuri”, însă există probleme legate de depozitare.

În acelaşi timp ministrul a ţinut să nege informaţiile potrivit cărora importurile de cartofi sunt mult mai mari decât exporturile.
Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără a participat sâmbătă, la Bistriţa, pentru al doilea an consecutiv, la expoziţia de ovine organizată de Asociaţia crescătorilor de ovine şi caprine din judeţul Bistriţa-Năsăud şi Federaţia Romovis, unde cele mai frumoase exemplare au fost premiate.

Vizualizat: 2030 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Buzău: Fructe şi legume produse iarna prin utilizarea sistemului de tehnologie verde

Buzău: Fructe şi legume produse iarna prin utilizarea sistemului de tehnologie verde

Fermieri din localităţile buzoiene Ghergheasa, Costeşti şi Merei au început o acţiune de obţinere a legumelor şi fructelor proaspete, pe timpul iernii, cu ajutorul serelor semi-îngropate şi a tehnologiei verzi.

Ce legume şi fructe s-au ieftinit în septembrie?

Ce legume şi fructe s-au ieftinit în septembrie?

Cartofii şi fructele proaspete s-au ieftinit cel mai mult în septembrie, cu 35,25%, respectiv cu 5,74%, faţă de luna august, conform datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

MADR a făcut demersuri pentru taxarea inversă la legume, fructe şi carne, însă aşteaptă avizul UE

MADR a făcut demersuri pentru taxarea inversă la legume, fructe şi carne, însă aşteaptă avizul UE

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a făcut demersuri la Uniunea Europeană pentru a introduce taxarea inversă şi la legume, fructe şi carne, dar încă nu a obţinut avizul, a declarat, ministrul de resort, Valeriu Tabără, la Senat.

România exportă legume şi fructe ecologice

România exportă legume şi fructe ecologice

2.715 tone de fructe şi aproximativ 400 tone de legume au intrat pe pieţele comunitare. În 2011, suprafaţa cultivată cu legume în sistem ecologic a crescut cu 29 la sută.

Cartoful 2011: producţie mare şi preţ mic

Cartoful 2011: producţie mare şi preţ mic

Anul acesta, în judeţul Braşov, producţia medie de cartofi obţinută la hectar este de 22 de tone, cu patru tone mai mult decât anul trecut. Chiar şi aşa producătorii sunt nemulţumiţi, de data aceasta de preţuri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Vasile Turcu
|
10. 31, 2011. Monday 10:13

Cresterea consumului de cartofi inseamna un singur lucru: SARACIE!
Surprinzator cum in tara asta fiecare ministru "descopera" cate o bomba abia dupa 2-3 ani de mandat, ca si cum ar fi un cititor de "Urzica", nu membru al executivului. Acum a aflat d-l Tabara ca se importa reziduuri? In cazul asta, ce mai cauta in functia de ministru? Daca stia de mai demult si o spune abia acum, aceeasi intrebare: ce mai cauta in executiv?

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii