Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) lucrează cu un set de sancțiuni pentru toate schemele de plată din agricultură. Iată care sunt sancțiunile pentru plățile pe suprafață!
Pentru fiecare schemă de plăți directe și pentru toate ajutoarele nationale tranzitorii care se acordă în agricultură în perioada 2015- 2020, conform OUG nr. 3/2015, Ordonanța subvențiilor, se aplică un sistem de sancțiuni care constă în:
Respingerea plății.
Sancţiuni administrative, care pot lua următoarele forme:
- reducerea valorii ajutorului/sprijinului;
- reducerea suprafețelor pentru care se calculează ajutorul/sprijinul;
- neacordarea ajutorului/sprijinului;
- sancțiuni suplimentare;
- retragerea sumelor acordate.
Când este respins un fermier de la plată?
- dacă nu îndeplinește calitatea de fermier activ conform art. 6 din OUG nr. 3/2015;
- dacă nu respectă prevederile referitoare la suprafața minimă a exploatatiei;
- plata subvențiilor este respinsă și pentru suprafețele pe care nu se realizează o activitate agricolă minimă.
Dacă ne referim la schemele de plată pe suprafață, sancțiunile se aplică pentru nedeclararea parcelelor, supradeclararea, norme de eco-condiționalitate, etc.
Pentru că cele mai multe sancțiuni la plată se învârt în jurul supradeclarării suprafețelor agricole, există o soluție prin care fermierul ar reuși să scape de această sancțiune. Și anume:
Supradeclarările referitoare la o parcelă pot fi compensate de subdeclarările privind alte parcele din aceeași grupă de culturi. În cazul în care aceeași suprafață servește drept bază pentru o cerere de ajutor și/sau o cerere de plată în cadrul mai multor scheme de ajutoare sau măsuri de sprijin pe suprafață, suprafața respectivă este luată în considerare separat pentru fiecare dintre schemele de ajutoare sau măsurile de sprijin în cauză. (Proiectul Ordinului de sancțiuni administrative – campania 2015)
Ce înseamnă sancțiuni suplimentare?
La sancțiunile pentru supradeclararea suprafețelor agricole, APIA poate să mai adauge sancțiuni pentru schema tineri fermieri, pentru plata pe înverzire sau pentru plata redistributivă.
Sancţiuni administrative, altele decât cele privind supradeclarările suprafeţelor:
- reducerea plăţii pentru înverzire în cazul nerespectării diversificării culturilor, a cerinţelor privind păşunile permanente și a zonelor de interes ecologic;
- sancţiuni administrative referitoare la plata pentru înverzire, aplicate conform art. 28 din Regulamentul Delegat (UE) nr. 640/2014, începând cu anul de cerere 2017;
- sancţiuni pentru depunerea cu întârziere a cererii unice de plată, a documentelor justificative aferente cererii de plată, și, după caz, a documentelor de modificare a cererii de plată;
- sancţiuni pentru nedeclararea tuturor suprafeţelor;
Reducerea liniară se aplică după caz:
Pentru tinerii fermieri. Se aplică în cazul în care cuantumul total al plății pentru tinerii fermieri depășește plafonul anual stabilit și dacă plafonul respectiv se ridică la 2 % din plafonul național anual stabilit, se aplică o reducere lineară a cuantumurilor care urmează să fie plătite pentru a se conforma plafonului respectiv.
Pentru plata redistributivă. Statele membre UE calculează în fiecare an cuantumul plății redistributive înmulțind o cifră care urmează a fi stabilită de statul membru și care nu depășește 65 % din valoarea medie a plății naționale sau regionale pe hectar cu numărul drepturilor la plată activate de fermier în conformitate sau cu numărul de hectare eligibile declarate de fermier. Numărul unor astfel de drepturi la plată sau hectare nu depășește un maxim stabilit de statele membre care nu este mai mare de 30 de hectare. În cazul în care este depășit procentul se aplică o reducere liniară.
Pentru toate schemele de plăți – se aplică reduceri în cazul în care este depășit plafonul național stabilit prin regulamentele europene.
APIA mai aplică și sancţiuni pentru nerespectarea normelor privind eco-condiţionalitatea.
(sursa: Proiectul Ordinului de sancțiuni administrative - campania 2015)