Evaluarea pagubelor provocate de secetă s-a finalizat la 30 septembrie. În lunile noiembrie, decembrie le vom plăti fermierilor despăgubirile pentru secetă, a declarat Daniel Constantin pentru Radio România Actualități.
Ministrul agriculturii a reiterat că metoda după care se vor calcula despăgubirile este pierderea de venit. Concret, se vor lua în calcul înregistrările contabile pe care le are fiecare fermier și se vor compara cu media veniturilor din ultimii trei ani. Formula a fost criticată de Laurențiu Baciu, liderul LAPAR.
Dați naștere la golăneli, i-a spus Baciu secretarului de stat MADR George Turtoi când acesta i-a expus metoda de calcul. Fermierul este convins că vor solicita despăgubiri și cei care nici măcar nu și-au lucrat pământul. Îi faceți pușcăriabili pe ăștia. Vor fi toți prezenți să-și ia banii. Liderul LAPAR a propus să fie despăgubit fiecare fermier în funcție de pagubele pe care le-a avut.
Ministrul agriculturii este convins că va găsi cât de curând cele 500 de milioane de lei, suma pe care a aproximat-o pentru plata despăgubirilor.
Chiar astăzi a avut loc o discuție la Ministerul de Finanțe privind rectificarea bugetară. Sper să primim toate resursele pe care le-am solicitat până la sfârșitul acestei luni și în noiembrie, decembrie să plătim despăgubirile către fermieri. Pagubele sunt și la fermierii mari și la fermierii mici, indiferent de mărime, fermierii vor primi despăgubiri dacă au pierderi mai mari de 30% din producție, a declarat ministrul pentru radio.
Daniel Constantin a adăugat că datele transmise din teritoriu sunt centralizate, zilele acestea, la Ministerul Agriculturii.