Sfârșitul anului 2015 este o ipoteză optimistă, nu știm și cât e de realistă, pentru intrarea în România a primilor bani din PNDR 2014-2020. Implicit, se vor efectua și primele plăți pentru proiectele depuse de fermieri și evaluate de AFIR.
Previziunea este făcută de un responsabil din Autoritatea de Management a PNDR din Ministerul Agriculturii. Există un întreg flux procedural. Și anume orice finanțare începe cu o sesiune de deschidere de proiecte, după care urmează evaluarea acestor proiecte din punct de vedere al eligibilității, etapa de selecție a proiectelor. În baza raportului de selecție sunt declarate câștigătoare proiectele care urmează, prin decizie de finanțare, să primească sprijin de la program. Tot acest parcurs înseamnă un număr de zile și luni și nu era posibil să facem absorbție de fonduri până la acest moment. Dar sunt condiții și premise favorabile ca, până la sfârșitul lui 2015, PNDR 2014-2020 să înceapă primele plăți, explică Mihai Herciu, director AM-PNDR.
Directorul general din Ministerul Agriculturii susține că vocile care critică și cârcotesc că nu s-a făcut absorbție de fonduri până acum refuză să se gândească la acest traseu al proiectelor. Responsabilul Ministerului mai este nemulțumit și de comentariile făcute pe marginea întârzierii aprobării PNDR pe care le etichetează tendențioase. Mihai Herciu descrie traseul draftului programului de dezvoltare rurală până la aprobarea sa, în formă definitivă, de către Comisia Europeană.
Primim foarte multe interpelări la Autoritatea de Management cu întrebări referitoare la întârzierea Programului Național de Dezvoltare Rurală și întârzierea absorbției fondurilor. Din păcate, comentariile sunt făcute și de persoane care sunt implicate în gestionarea fondurilor și care cunosc bine mecanismele, dar continuă să facă astfel de aprecieri. Una dintre aprecieri se referă la faptul că PNDR 2014-2020 nu a fost aprobat la timp. Respectiv, România nu a avut în ianuarie 2014 un PNDR aprobat. Vreau să precizez foarte clar că, în cursul anului 2014, până-n decembrie, niciun stat membru UE nu a avut programul de dezvoltare rurală aprobat. Asta e o consecință a faptului că multe Regulamente UE referitoare la dezvoltarea rurală au apărut cu întârziere. Primele trei programe de dezvoltare rurală au fost aprobate abia în decembrie. Apoi, au urmat alte 9 programe aprobate în februarie 2015 și pachetul lunii mai din care face parte și România. Toți cei care sunt predispuși la comentarii cârcotașe trebuie să știe că nu am avut nicio întârziere, nicio rămânere în urmă.
PNDR 2014-2020 a fost aprobat de Comisia Europeană pe 26 mai 2015. Primele trei măsuri de finanțare din noul PNDR au fost deschise pe 25 martie 2015, când România avea doar un acord de principiu. Autoritatea de Management și-a asumat răspunderea pentru lansarea acestora. Alocarea financiară totală pe noul PNDR este 9,47 miliarde de euro. (sursa foto: infovest)