Adama
AGRICOVER

Campania cererii unice face victime! Un funcționar APIA Satu Mare a fost găsit mort în birou

Publicat: 05 iunie 2015 - 09:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Petre Goje avea 63 de ani și muncea în APIA Satu Mare chiar de la înființarea instituției. Bărbatul a fost descoperit fără suflare de o colegă. Șeful APIA Satu Mare spune că a încercat să ușureze munca lucrătorilor cu un soft creat de doi informaticieni.

Medicii de la Ambulanța Satu Mare susțin că lucrătorul ar fi suferit un infarct. Gabriel Beniamin Leș, șeful APIA Satu Mare, spune că a aflat abia acum că subalternul lui avea probleme cu inima și că ar fi trebuit să urmeze un tratament la o clinică din Cluj Napoca. Dar Petre Goje și-ar fi amânat plecarea, fiind convins că se va trata după încheierea sesiunii de primire a cererilor unice. E o perioadă mai aglomerată, dar nu putem pune chiar totul pe seama campaniei. Și anul trecut am avut un volum mare de muncă. Sigur, anul acesta e diferit, avem o singură cerere, atât pentru vegetal, cât și pentru zootehnie, spune directorul APIA Satu Mare. 

APIA Satu Mare și-a creat propriul program informatic pentru crescătorii de animale

Până acum, APIA Satu Mare a înregistrat aproximativ 11.800 de cereri unice, mare parte sunt pentru plata pe suprafață. În sistem sunt completate 16.000 de cereri și o suprafață agricolă digitizată de 160.000 ha, dar nu sunt închise toate cererile. Numărul de cereri pentru plata pe suprafață a scăzut prin comparație cu anul 2014. Suprafața agricolă solicitată la plată a rămas aceeași. Asta înseamnă că au fost comasate suprafețe agricole. Județul nostru are aproximativ 100 de fermieri care, putem spune, intră în categoria celor mari și exploatează peste 1.000 ha. În schimb, sunt 15.000 de solicitanți ai subvențiilor care lucrează sub 5 ha și au 2,3 animale. Practic, sunt gospodării țărănești, spune directorul.

APIA Satu Mare a început săptămâna trecută și preluarea cererilor de la crescătorii de animale. Sunt 1.500 de cereri completate clasic, pe hârtie, de crescătorii de bovine. Avem 3.000 de crescători de bovine, deci jumătate au depus cererea. Din cele 640 de ferme de ovine și caprine, am înregistrat 250. Se știe deja că sistemul IPA nu este funcțional pentru sectorul zootehnic. Noi ne-am descurcat local cu doi informaticieni. Ei au creat un mic soft care ne ajută și ne ușurează munca.

Mai sunt doar 10 zile

Centrele județene APIA din toată țara sunt presate de timp. Au mai rămas doar 10 zile până la termenul limită de preluare a cererilor pentru subvenții fără penalități, iar angajații muncesc și la sfârșit de săptămână. Campania de depunere a cererii unice merge greoi și se împiedică și acum în diverse acte. Fermierii din sectorul vegetal au în continuare probleme cu procurarea adeverinței de la primăriile locale prin care dovedesc că utilizează legal terenul.  Fermierul Cornel Stroescu, care exploatează 1.500 ha în Mehedinți, s-a implicat în organizarea mai multor întâlniri între fermieri și lucrătorii primăriilor ca să urnească lucrurile și să lămurească și o parte și alta ce are de făcut. Fermierii erau puși pe drumuri între APIA și primării. O instituție cerea un act, cealaltă refuza să-l elibereze.

Primesc telefoane până și din județul Prahova de la mici fermieri care sunt refuzați de primării. Lucrătorii nu vor să le dea adeverințe din diferite motive. Cel mai frecvent motiv este legat de contractele de arendă. În multe cazuri, acestea sunt semnate doar de unul dintre moștenitori, ceilalți fiind plecați din țară. La mine în județ, am reușit să conving lucrătorii primăriilor să facă și digitizarea parcelelor pentru persoanele în vârstă care solicită plata pe suprafață pentru un hectar sau două, povestește Stroescu.

Cât privește sectorul zootehnic, situația pare mai dezastruoasă. O piedică greu de trecut este baza de date cu animalele eligibile la plată. Sistemul IPA refuză cu încăpățânare să preia informațiile. Medicii veterinari  au mai contribuit și ei la sporirea dificultăților. Au înțeles cu greu ce adeverință trebuie să le dea proprietarilor de animale. De la mijlocul lunii mai s-a dat startul pentru crescătorii de bovine. Dar nu pentru toți. Fermierii au completat cererea unică doar pentru schema decuplată de producție și până la 9 capete de animale. La sfârșitul lunii trecute, Mihai Puțintei, șeful APIA, anunța că toți crescătorii de animale pot să completeze cererea unică. Cererea va fi completată pe suport de hârtie până sistemul devine funcțional. Și nu se pune punct aici șirului lung de probleme.

Vizualizat: 1820 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ministrul Agriculturii: Doar 20% dintre cei care depun cererea unică au cadastru și contracte legale de arendă

Ministrul Agriculturii: Doar 20% dintre cei care depun cererea unică au cadastru și contracte legale de arendă

Un procent foarte mic din fermierii români se poate lăuda că are suprafețele agricole exploatate cadastrate. Sunt doar 20% care dovedesc cu cadastrul agricol sau cu contracte de arendă legale că utilizează suprafața pentru care încasează subvențiile.

George Turtoi: Toți crescătorii de animale pot să depună cererea unică de plată

George Turtoi: Toți crescătorii de animale pot să depună cererea unică de plată

Toți crescătorii de bovine, ovine și caprine vor fi invitați la APIA să completeze cererea unică de plată. Anunțul a fost făcut de George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Exclusiv! Șeful APIA: Crescătorii de bovine pot depune cererea unică de plată!

Exclusiv! Șeful APIA: Crescătorii de bovine pot depune cererea unică de plată!

De la mijlocul lunii mai, crescătorii de bovine pot să completeze cererea unică de plată, susține șeful APIA pentru Agroinfo. Fermierii care nu au animale nu pot să ceară subvenția pentru pășune.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii