Petre Goje avea 63 de ani și muncea în APIA Satu Mare chiar de la înființarea instituției. Bărbatul a fost descoperit fără suflare de o colegă. Șeful APIA Satu Mare spune că a încercat să ușureze munca lucrătorilor cu un soft creat de doi informaticieni.
Medicii de la Ambulanța Satu Mare susțin că lucrătorul ar fi suferit un infarct. Gabriel Beniamin Leș, șeful APIA Satu Mare, spune că a aflat abia acum că subalternul lui avea probleme cu inima și că ar fi trebuit să urmeze un tratament la o clinică din Cluj Napoca. Dar Petre Goje și-ar fi amânat plecarea, fiind convins că se va trata după încheierea sesiunii de primire a cererilor unice. E o perioadă mai aglomerată, dar nu putem pune chiar totul pe seama campaniei. Și anul trecut am avut un volum mare de muncă. Sigur, anul acesta e diferit, avem o singură cerere, atât pentru vegetal, cât și pentru zootehnie, spune directorul APIA Satu Mare.
APIA Satu Mare și-a creat propriul program informatic pentru crescătorii de animale
Până acum, APIA Satu Mare a înregistrat aproximativ 11.800 de cereri unice, mare parte sunt pentru plata pe suprafață. În sistem sunt completate 16.000 de cereri și o suprafață agricolă digitizată de 160.000 ha, dar nu sunt închise toate cererile. Numărul de cereri pentru plata pe suprafață a scăzut prin comparație cu anul 2014. Suprafața agricolă solicitată la plată a rămas aceeași. Asta înseamnă că au fost comasate suprafețe agricole. Județul nostru are aproximativ 100 de fermieri care, putem spune, intră în categoria celor mari și exploatează peste 1.000 ha. În schimb, sunt 15.000 de solicitanți ai subvențiilor care lucrează sub 5 ha și au 2,3 animale. Practic, sunt gospodării țărănești, spune directorul.
APIA Satu Mare a început săptămâna trecută și preluarea cererilor de la crescătorii de animale. Sunt 1.500 de cereri completate clasic, pe hârtie, de crescătorii de bovine. Avem 3.000 de crescători de bovine, deci jumătate au depus cererea. Din cele 640 de ferme de ovine și caprine, am înregistrat 250. Se știe deja că sistemul IPA nu este funcțional pentru sectorul zootehnic. Noi ne-am descurcat local cu doi informaticieni. Ei au creat un mic soft care ne ajută și ne ușurează munca.
Mai sunt doar 10 zile
Centrele județene APIA din toată țara sunt presate de timp. Au mai rămas doar 10 zile până la termenul limită de preluare a cererilor pentru subvenții fără penalități, iar angajații muncesc și la sfârșit de săptămână. Campania de depunere a cererii unice merge greoi și se împiedică și acum în diverse acte. Fermierii din sectorul vegetal au în continuare probleme cu procurarea adeverinței de la primăriile locale prin care dovedesc că utilizează legal terenul. Fermierul Cornel Stroescu, care exploatează 1.500 ha în Mehedinți, s-a implicat în organizarea mai multor întâlniri între fermieri și lucrătorii primăriilor ca să urnească lucrurile și să lămurească și o parte și alta ce are de făcut. Fermierii erau puși pe drumuri între APIA și primării. O instituție cerea un act, cealaltă refuza să-l elibereze.
Primesc telefoane până și din județul Prahova de la mici fermieri care sunt refuzați de primării. Lucrătorii nu vor să le dea adeverințe din diferite motive. Cel mai frecvent motiv este legat de contractele de arendă. În multe cazuri, acestea sunt semnate doar de unul dintre moștenitori, ceilalți fiind plecați din țară. La mine în județ, am reușit să conving lucrătorii primăriilor să facă și digitizarea parcelelor pentru persoanele în vârstă care solicită plata pe suprafață pentru un hectar sau două, povestește Stroescu.
Cât privește sectorul zootehnic, situația pare mai dezastruoasă. O piedică greu de trecut este baza de date cu animalele eligibile la plată. Sistemul IPA refuză cu încăpățânare să preia informațiile. Medicii veterinari au mai contribuit și ei la sporirea dificultăților. Au înțeles cu greu ce adeverință trebuie să le dea proprietarilor de animale. De la mijlocul lunii mai s-a dat startul pentru crescătorii de bovine. Dar nu pentru toți. Fermierii au completat cererea unică doar pentru schema decuplată de producție și până la 9 capete de animale. La sfârșitul lunii trecute, Mihai Puțintei, șeful APIA, anunța că toți crescătorii de animale pot să completeze cererea unică. Cererea va fi completată pe suport de hârtie până sistemul devine funcțional. Și nu se pune punct aici șirului lung de probleme.