Plantele străvechi precum napul, ştirul, lintea şi bobul sunt o oportunitate pentru ţara noastră şi ar trebui considerate specii de interes naţional, a declarat Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.
Potrivit acestuia, în lipsa unei strategii naţionale, aceste soiuri foarte valoroase nu pot fi conservate şi răspândite la nivelul întregii ţări. „Cercetătorii staţiunii noastre au reuşit omologarea ştirului roşu, amarandos, şi există loturi de cercetare a topinamburul, cunoscut sub denumirea de nap, dar în ciuda cererii foarte mari, posibilităţile de multiplicare şi de răspândire la nivel naţional sunt extreme de mici”, a spus Vânătoru, membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.
Topinamburul, o plantă minune
Cercetătorul consideră că topinamburul sau napul este planta-minune căreia ar trebui să i se dea atenţia cuvenită. „Topinamburul cu tubercul roz-cafeniu, una din cele trei varietăţi descoperite pe teritoriul ţării noastre, are proprietăţi deosebite, rezistă la temperaturi cuprinse între -40 de grade Celsius şi +40 de grade Celsius, dă producţii de până la 80 de tone la hectar, poate fi folosit atât în hrana oamenilor, cât şi a animalelor, este deopotrivă o plantă medicinală şi energetică”, a afirmat acesta, subliniind că România dispune de o resursă naturală nemodificată genetic foarte valoroasă, care poate fi cultivată cu succes în toate zonele ţării, fără îngrăşăminte chimice de sinteză, erbicide, pesticide sau insecticide, producţiile la unitatea de suprafaţă sunt mari, iar beneficiile medicinale şi alimentare sunt de necontestat, însă posibilităţile noastre sunt limitate, impunându-se declararea acestor plante ca fiind de interes naţional. Agerpres