Bursele americane au luat o pauză de Ziua Independenţei, acelaşi lucru întâmplându-se şi la bursele europene. Cotaţiile de la bursa pariziană au scăzut, ajungând, marţi, 4 iulie, la 370 euro/t de rapiţă.
Rapiţa cu livrare în august a fost cotată, nu de mult, peste marja de susţinere de 365,5 euro/t, însă, marţi, aceste cotaţii au scăzut. Jucătorii la bursă susţin că acest lucru devine periculos doar atunci când cotaţiile scad sub 360 euro/t. Atât timp cât acestea se menţin peste 360 euro/t, există potenţial să crească până la 370 şi chiar 373 euro/t. Este la fel ca în fotbal: „Atât timp cât durează campionatul, încă mai putem deveni campioni”.
Ar trebui însă analizat de unde vine stabilitatea preţurilor rapiţei. Mai puţini agricultori din SUA au mizat pe soia şi nu pe porumb, prin urmare, preţurile soia au crescut şi au determinat şi o creştere a preţurilor rapiţei. Conform ministerului agriculturii din SUA, suprafeţele cultivate cu soia însumează 89,5 mio acri, stabilind astfel un nou record, însă această cifră se află totodată sub aşteptările comercianţilor.
Recoltatul rapiţei este abia la început în Europa de est. Recolta din Polonia pare să fie mult mai bună faţă de cea din anul trecut. Centrul european MARS estimează o producţie de 3,16 tone la hectar în Polonia, o creştere semnificativă de 18 la sută faţă de 2,69 tone/ha de anul trecut. Asociaţia Agricultorilor din Germania estimează o producţie de rapiţă de 3,6 t/ha în Germania, această prognoză situându-se sub media de 3,9 t/ha a ultimilor cinci ani. Un factor determinant a fost seceta din unele regiuni, dar şi o răcire bruscă a vremii pe timp de noapte în luna aprilie, când rapiţa era în floare. Asociaţia estimează pentru Germania o recoltă de aprope 4,7 milioane de tone de rapiţă.
Sursa: agrarticker.de