Gestionarea volatilităţii preţurilor este o provocare permanentă pentru producătorii agricoli. Se pare că în perioada imediat următoare recoltării, preţul seminţelor de oleaginoase a devenit cel mai volatil.
Întrucât există o sezonalitate în volatilitatea preţurilor la contractele futures pentru cerealele furajere, este posibil să se întâmple la fel şi în cazul oleaginoaselor.
Analiza efectuată de specialiştii HGCA - divizia de agricultură a AHDB din Marea Britanie - a luat în calcul evoluţia preţului rapiţei la Bursa de la Paris şi al soiei la Bursa de la Chicago în perioada iulie 2004 - iunie 2014. Astfel, s-a constat că, într-o mare măsură, volatilitatea lunară a preţurilor futures, atât pentru rapiţă (MATIF Paris), cât şi pentru soia (CBOT Chicago), este interdependentă, cu toate că preţul soiei are o influenţă considerabil mai mare asupra valorilor contractelor futures la rapiţă, având în vedere că soia domină sectorul de oleaginoase ca producţie totală.
În ultimele 10 sezoane, în luna iulie s-a înregistrat cel mai instabil preţ pentru rapiţă, cu o variaţie medie de 32 euro/t, în timp ce în luna noiembrie variaţia medie a preţului a fost cea mai redusă, de 18,9 euro/t.
Pentru soia, în luna septembrie variaţia medie a preţurilor a fost maximă (cu o medie de 49,6 dolari/t) şi minimă în luna ianuarie (cu o medie de 30,2 dolari/t).
Precizăm că aceste analize sunt bazate pe valorile medii ale ultimilor 10 ani, fiecare anotimp este diferit, iar preţurile sunt afectate de numeroase variabile, şi, uneori, de evenimente neaşteptate.
Despre volatilitatea trimestrială a preţurilor şi alte detalii legate de piaţa agricolă puteţi citi în revista Ferma – august 2014!