Statele UE exportatoare de grâu au profitat de scăderea cursului euro faţă de dolar: în ultima săptămână a lunii martie au fost eliberate licenţe de export pentru 1,1 milioane tone de grâu.
Licenţele de export cumulate, acordate de Comisia Europeană în acest sezon (2014/2015) până la 31 martie, au însumat 25,5 mil. tone (Mt). Astfel, totalul exporturilor UE de grâu din acest sezon (până la 31 martie) este cu 2,2 mil. tone mai mare decât volumul exportat în aceeaşi perioadă a sezonului trecut.
De asemenea, în ultima săptămână a lunii martie 2015, UE a acordat licenţe pentru exportul a 200 mii tone de orz, ridicând totalul exporturilor din acest sezon la 6,9 mil. tone, faţă de 5,1 mil. tone în aceeaşi perioadă a sezonului trecut.
Ritmul exporturilor din următoarele luni va influenţa nivelul stocurilor de final de sezon şi, în acelaşi timp, va dicta preţurile din sezonul următor (2015/2016).
Euro a scăzut spectaculos în ultimele două săptămâni ale lunii martie, în raport cu dolarul american. La 31 martie, rata de schimb a fost stabilită la 1 euro - 0,755 dolari. Cel mai mic curs a fost înregistrat la 19 martie (1 euro - 1,0677 dolari). Volatilitatea ridicată a dolarului din ultima perioadă influenţează puternic piaţa agricolă internaţională. Astfel, în cazul în care euro continuă să scadă în raport cu alte valute majore, s-ar stimula competitivitatea exporturilor UE către ţări terţe, dar ar putea îngreuna, spre exemplu, exportul de cereale din Marea Britanie către alte state UE.
Detalii privind tendinţele de pe piaţa agricolă europeanî găsiţi în revista Ferma, ediţia 15 - 30 aprilie 2015!