În perioada 1 iulie - 8 august 2014, Ucraina a exportat cu 60% mai multe cereale decât în perioada similară a anului trecut, arată un raport al Guvernului ucrainean.
Această situaţie record este rezultatul recoltei deosebite din acest an şi al situaţiei geopolitice din ţara vecină.
Astfel, din cauza conflictului din Ucraina - unul dintre principalii exportatori de cereale din lume, s-au înăsprit condiţiile de creditare pentru fermieri iar băncile nu doresc să extindă liniile de credit în actualele perspective economice ale ţării. Lipsa fondurilor pentru pregătirea viitoarei campanii de însămânţare de toamnă i-a determinat pe agricultori să accelereze vânzările de cereale. Conform datelor oficiale, în perioada analizată, au fost exportate 2,7 mil. tone cereale (în special grâu şi orz).
Totuşi, ministrul agriculturii, Ihor Shvaika, a negat că agricultorii suferă de o lipsă de fonduri, singura explicaţie oficială pentru ritmul ridicat al exporturilor este recolta deosebit de mare. Potrivit ministerului, în această campanie au fost recoltate cca 32,5 mil. tone cereale şi oleaginoase, din care 22,5 mil. tone de grâu.
Analiştii şi traderii se aşteaptă ca producţia totală de grâne a Ucrainei să ajungă la un nivel asemănător cu cel de anul trecut, cca. 60-61 mil. tone. Majoritatea terenurilor arabile din Ucraina se află în afara zonei de conflict din estul ţării, iar pierderile de recoltă cauzate direct de conflict se aşteaptă să fie mai puţin de 1%.
Calitatea cerealelor, în special a grâului, a fost afectată în acest an de ploile abundente.
Anul trecut, Ucraina a recoltat aproximativ 63 mil. tone cereale şi a exportat cca. 32 mil. tone, din care 19,2 mil. tone porumb, 9,2 mil. tone grâu şi 2,5 mil. tone orz.
Mai multe detalii despre piaţa agricolă, producţii şi preţuri la cereale puteţi citi în revista Ferma – august 2014!