Adama
AGRICOVER

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 29 Septembrie – 05 Octombrie 2011

Publicat: 30 septembrie 2011 - 16:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, în această perioadă se va menţine o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.


Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 11...22°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C, în aproape toate zonele de cultură.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 16...28°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va situa între 4...15°C pe aproape întreg teritoriul agricol, posibil mai scazută în depresiuni.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 12...22°C, valori favorabile pregătirii terenurilor agricole în vederea însămânţărilor de toamnă, precum şi parcurgerii fazelor de germinare şi răsărire la culturile înfiinţate până la această dată.
Sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, la nivelul întregii ţări. Local, se vor semnala intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice
În stratul de sol 0-20 cm / ogor, se va semnala în continuare fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (moderată, puternică şi extremă), în majoritatea zonelor de cultură. Pe suprafeţe extinse din centrul şi nordul ţării, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare pâna la apropiate de optim.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele de coacere şi maturare la speciile prăşitoare vor fi în continuare stânjenite, datorită temperaturilor maxime ridicate din aer şi sol. De asemenea, lipsa apei din sol va determina desfăşurarea cu dificultare a lucrărilor de pregătire a patului germinativ, precum şi a proceselor de răsărire şi dezvoltare a primelor perechi de frunze, îndeosebi la rapiţa de toamnă.
Cultura de porumb, în funcţie de agrotehnica aplicată şi precocitatea hibrizilor va parcurge maturitatea deplină (70-100%), continuându-se lucrările de recoltare.
În centrul, vestul şi estul ţării, sfecla de zahăr îşi va continua acumularea zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică, iar la cartof se vor extinde suprafeţele recoltate din majoritatea zonelor de cultură.
Speciile pomi-viticole vor înregistra coacerea rodului, maturarea lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, concomitent cu recoltarea fructelor.
La culturile de rapiţă şi orz înfiinţate până la această dată se vor semnala germinarea, răsărirea şi apariţia primelor frunze.
Condiţiile agrometeorologice vor permite continuarea lucrărilor de recoltare şi eliberarea terenurilor de resturile vegetale.

Recomandări de specialitate:
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţării speciilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil (0-20 cm).

Vizualizat: 1861 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Prahova: Deficit de apă în sol de 800-1.200 de metri cubi/hectar

Prahova: Deficit de apă în sol de 800-1.200 de metri cubi/hectar

Judeţul Prahova se confruntă cu un deficit de apă la nivelul solului de 800-1.200 de metri cubi la hectar, zonele cele mai afectate de secetă fiind cele din estul, sudul, sud-estul, şi sud-vestul judeţului.

Dâmboviţa: Seceta - rea pentru semănat, bună pentru recoltat

Dâmboviţa: Seceta - rea pentru semănat, bună pentru recoltat

Lipsa precipitaţiilor a întârziat arăturile şi semănatul culturilor de toamnă, depăşirea perioadei de însămânţare reprezentând un prim factor ce va diminua recolta de anul viitor, conform reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dâmboviţa.

Vrancea: Producţie de struguri pe jumătatea celei prognozate

Vrancea: Producţie de struguri pe jumătatea celei prognozate

În judeţul Vrancea, recolta de struguri, din acest an, este la jumătate faţă de estimările realizate la începutul anului.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii