Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, în această perioadă se va menţine o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 11...22°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C, în aproape toate zonele de cultură.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 16...28°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va situa între 4...15°C pe aproape întreg teritoriul agricol, posibil mai scazută în depresiuni.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 12...22°C, valori favorabile pregătirii terenurilor agricole în vederea însămânţărilor de toamnă, precum şi parcurgerii fazelor de germinare şi răsărire la culturile înfiinţate până la această dată.
Sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, la nivelul întregii ţări. Local, se vor semnala intensificări temporare ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
În stratul de sol 0-20 cm / ogor, se va semnala în continuare fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (moderată, puternică şi extremă), în majoritatea zonelor de cultură. Pe suprafeţe extinse din centrul şi nordul ţării, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare pâna la apropiate de optim.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele de coacere şi maturare la speciile prăşitoare vor fi în continuare stânjenite, datorită temperaturilor maxime ridicate din aer şi sol. De asemenea, lipsa apei din sol va determina desfăşurarea cu dificultare a lucrărilor de pregătire a patului germinativ, precum şi a proceselor de răsărire şi dezvoltare a primelor perechi de frunze, îndeosebi la rapiţa de toamnă.
Cultura de porumb, în funcţie de agrotehnica aplicată şi precocitatea hibrizilor va parcurge maturitatea deplină (70-100%), continuându-se lucrările de recoltare.
În centrul, vestul şi estul ţării, sfecla de zahăr îşi va continua acumularea zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică, iar la cartof se vor extinde suprafeţele recoltate din majoritatea zonelor de cultură.
Speciile pomi-viticole vor înregistra coacerea rodului, maturarea lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, concomitent cu recoltarea fructelor.
La culturile de rapiţă şi orz înfiinţate până la această dată se vor semnala germinarea, răsărirea şi apariţia primelor frunze.
Condiţiile agrometeorologice vor permite continuarea lucrărilor de recoltare şi eliberarea terenurilor de resturile vegetale.
Recomandări de specialitate:
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţării speciilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil (0-20 cm).