Caracteristici meteorologice
Pe ansamblu, în acest interval se va menţine un regim termic al aerului normal, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -6...5°C, valori apropiate de normalul perioadei, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între -2...8°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -10...2°C în majoritatea regiunilor agricole, posibil mai scăzută în nordul şi centrul ţării, unde se va produce îngheţ la sol.
Se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), predominant sub formă de ninsoare pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-50 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Seceta pedologică moderată se va menţine în sud-estul şi estul ţării.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele vegetative la speciile de toamnă se vor desfăşura în general lent în aproape toate regiunile agricole, iar în depresiunile nordice şi centrale se va menţine stadiul de repaus biologic. Starea de vegetaţie a plantelor va fi medie şi slabă, îndeosebi în culturile întârziate fenologic şi pe arealele afectate de seceta pedologică.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de răsărire (75-100%), formare a frunzei a treia (40-100%), precum şi înfrăţire (10-70%).
În sudul, sud-estul şi centrul ţării, la rapiţa înfiinţată în epoca optimă se va semnala dezvoltarea aparatului foliar (4-9 frunze).
La speciile pomi-viticole se va menţine starea de repaus biologic, la nivelul întregii ţări.
În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole specifice acestei perioade se vor desfăşura pe ansamblu normal, cu excepţia zilelor cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate:
• Continuarea efectuării controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole.