Caracteristici meteorologice
În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii ţări.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 13...24°C, mai ridicate cu 1...7°C în raport cu mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 19...30°C în majoritatea zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului se va situa între 5...17°C, în cea mai mare parte a ţării, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 16...25°C, limite favorabile pentru desfăşurarea însamântarilor de toamnă şi parcurgerii fazelor de germinare şi răsărire la culturile înfiinţate în epoca optimă.
Se prognozează ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), va înregistra în continuare valori scăzute şi deosebit de scăzute, fenomenul de secetă pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, pe suprafeţe extinse din sud-estul, sudul, vestul şi estul ţării. Aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în special în Transilvania, nordul Moldovei şi al Crişanei, precum şi în estul Maramureşului.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile menţinerii temperaturilor maxime ridicate din aer, asociate cu deficite de umiditate în sol, la speciile prăşitoare, ritmurile de coacere şi maturare vor fi stânjenite, semnalându-se în continuare deprecierea stării de vegetaţie a plantelor. De asemenea la culturile de toamnă (rapiţă şi orz) semanate în epoca optimă, procesele de germinare şi răsărire vor evolua normal, în special pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.
La floarea-soarelui se vor finaliza lucrările de recoltare la nivelul întregii ţări.
Porumbul îşi va definitiva maturitatea în ceară (100%) şi se va afla predominant la maturitatea deplină (10-100%), iar la hibrizii timpurii şi semitardivi se vor extinde lucrările de recoltare. În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va parcurge acumularea zaharului în rădăcină, precum şi maturitatea tehnologică, iar la cartof se vor continua maturitatea tehnologică şi recoltarea.
La pomii fructiferi şi viţa de vie se vor semnala acumularea zahărului în fructe/boabe, coacerea rodului, maturarea lemnului, precum şi recoltarea.
Cultura de rapiţă semanată în epoca optimă din centrul şi sud-vestul ţării va înregistra fazele de germinare şi răsărire. De asemenea, se vor continua lucrările de semănat la nivelul întregii ţări. Pe ansamblu, lucrările de sezon se vor desfăşura în condiţii favorabile.
Recomandări de specialitate: