Caracteristici meteorologice
Prima parte a perioadei se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, după care, spre sfârşitul intervalului, regimul termic al aerului va deveni normal, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 14...28°C, la începutul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...10°C si 11...20°C în restul zilelor, valori apropiate de normele climatologice, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 21...35°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 7...20°C, în aproape toate zonele de cultură, posibil mai scazută în depresiuni.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 15...28°C, optimă continuării însămânţărilor de toamnă şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie, respectiv germinare şi răsărire la culturile de rapiţă înfiinţate până în prezent.
Sunt posibile precipitaţii sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor.
Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va menţine la valori scăzute (seceta pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Pe suprafeţe extinse din Transilvania şi nordul Moldovei, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare.
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), în Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana, sudul şi local în estul Moldovei, sud-vestul Transilvaniei, se vor semnala deficite de apă, fenomenul de secetă pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi local extremă. Rezerva de umiditate din sol va înregistra valori satisfăcătoare până la apropiate de optim, în nordul şi centrul ţării.
În zilele cele mai calde, procesele vegetative ale culturilor agricole vor fi stânjenite, în special pe terenurile agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică din sudul, sud-estul, estul şi vestul ţării.
Cultura de floarea-soarelui îşi va definitiva maturitatea deplină (100%), extinzându-se lucrările de recoltare, în cea mai mare parte a zonelor agricole.
În funcţie de data semănatului şi precocitatea hibridului, porumbul va parcurge maturitatea în ceară (80-100%) şi deplină (50-100%), precum şi recoltarea la hibrizii extratimpurii şi timpurii.
Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură îşi va continua îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zaharului în rădăcină, iar cartoful, faza de maturitate tehnologică şi recoltare.
În majoritatea plantaţiilor, la speciile pomicole se vor înregistra fazele de maturare a rodului şi lemnului, precum şi recoltarea fructelor de sezon.
Viţa de vie va parcurge acumularea zaharurilor şi coacerea boabelor, totodată continuându-se lucrările de recoltare, atât la strugurii de masă, cât şi la cei destinaţi vinificaţiei, în cea mai mare parte a podgoriilor.
Local, rapiţa înfiinţată până în prezent va parcurge fazele incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire), totodată continuându-se însămânţarile.
Lucrările de recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurile de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ etc. se vor efectua în general normal.
Recomandări de specialitate:
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea lucrărilor de arat;
• Pregătirea patului germinativ şi însămânţarea speciilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil (0-20 cm).