Adama
AGRICOVER

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 15 - 21 Decembrie 2011

Publicat: 15 decembrie 2011 - 13:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice
În primele zile ale intervalului 15 – 21 decembrie 2011 se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat  decât în mod obişnuit, după care, spre sfârşitul perioadei se va produce o răcire treptată a vremii, aceasta devenind normală, în aproape toată ţara.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 1...11°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C şi -4...5°C spre sfârşitul intervalului, valori apropiate de mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 1...14°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului  se va situa între -6...8°C, în cea mai mare parte a regiunilor agricole, posibil mai scăzută în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a brumei şi îngheţului superficial la sol.

Se prognozează precipitaţii sub formă de ploaie, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări ale vântului, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Izolat, la începutul perioadei, cantităţile de apă pot depăşi 15 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-50 cm, se va situa în limite satisfăcătoare și local apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură. Fenomenul de secetă pedologică (moderată, puternică și izolat extremă) se va semnala în continuare pe unele suprafeţe agricole din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Banat și local Crișana.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile agricole se vor desfăşura în general normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole. De asemenea, în depresiunile din nordul şi centrul ţării procesele fiziologice ale plantelor vor fi încetinite şi chiar stagnate temporar, îndeosebi în ultimele zile ale perioadei.
Orzul şi grâul de toamnă se vor afla predominant în fazele de răsărire (40-100%), apariţie a frunzei a treia (10-100%) şi înfrăţire (10-40%). 
Sub aspect fenologic, rapiţa din sudul, sud-estul şi centrul ţării va parcurge faza de înfrunzire, plantele având în medie 4-9 frunze.
La speciile pomi-viticole se va menţine starea de repaus biologic, în toate plantaţiile.
În condiţiile meteorologice menţionate, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu normal, exceptând zilele cu precipitaţii. 

Recomandări de specialitate:
•    Efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
•    Continuarea efectuării controlului viabilităţii plantelor la culturile de toamnă;
•    Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşaminte pe
bază de fosfor şi potasiu.

Vizualizat: 4709 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Guvernul a aprobat plăţi pe suprafaţă de 32,42 euro/hectar din bugetul naţional

Guvernul a aprobat plăţi pe suprafaţă de 32,42 euro/hectar din bugetul naţional

Guvernul a hotărât în 14 decembrie că producătorii agricoli vor primi din bugetul naţional doar 141,27 de lei pe hectar, echivalentul a 32,42 euro pe hectar, în contul plăţii naţionale directe complementare pe suprafaţă pentru 2011.

Dolj: Autorităţile cer ajutorul Guvernului pentru culturile calamitate de secetă

Dolj: Autorităţile cer ajutorul Guvernului pentru culturile calamitate de secetă

Autorităţile din judeţul Dolj solicită intervenţia Guvernului şi a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a-i ajuta pe producătorii agricoli din judeţ care se confruntă cu probleme din cauza secetei şi pentru a declara calamitate culturile afectate de lipsa precipitaţiilor.

Înfiinţarea culturilor de păioase se efectuează şi la jumătatea lunii decembrie

Înfiinţarea culturilor de păioase se efectuează şi la jumătatea lunii decembrie

Din cauza volumului redus de precipitaţii căzut în ultimele patru luni pe terenurile agricole din judeţul Hunedoara, doar 60% din suprafaţa programată  a fost însămânţată normal, în campania de toamnă a acestui an.

Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi – acţiuni de colectare şi gestionare a gunoiului de grajd

Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi – acţiuni de colectare şi gestionare a gunoiului de grajd

Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) a realizat, în cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” finanţat de Banca Mondială şi Guvernul României, recepția în teritoriu a platformelor comunale și platformelor individuale de colectare şi gospodărire a gunoiului de grajd în 9 comune, se arată într-un comunicat al MMP.

"Dacă vor, găsesc soluţii. Statul ar trebui să vadă subvenţiile pentru agricultură ca o investiţie"

Statul ar trebui să vadă subvenţiile pentru agricultură ca o investiţie, din care va scoate mai mulţi bani anul viitor, prin impozitele şi taxele plătite de producătorii agricoli, susţine preşedintele LAPAR, Nicolae Sitaru, care consideră că dacă vrea, Guvernul ar putea găsi soluţii pentru a da agricultorilor cei aproape 74 de euro pe hectar promişi tot anul. Sitaru speră că şeful Guvernului, Emil Boc, va accepta o întâlnire cu reprezentanţii producătorilor agricoli înainte de sfârşitul acestei săptămâni, când LAPAR a anunţat că va picheta sediile Ministerului Agriculturii şi Ministerului Finanţelor.

Producătorii agricoli din sectorul vegetal anunţă proteste

Producătorii agricoli din sectorul vegetal anunţă proteste

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), ca reprezentant legal, în numele tuturor producătorilor agricoli din sectorul vegetal, îşi exprimă indignarea şi protestează energic faţă de înscrierea în Bugetul M.A.D.R. pentru anul 2012 a cuantumului maxim al P.N.D.C. (Plăţi Naţionale Directe Complementare) suma de 37,22 euro/ha, respectiv 162,19 lei/ha.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii