Caracteristici meteorologice
În primele zile ale intervalului 15 – 21 decembrie 2011 se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care, spre sfârşitul perioadei se va produce o răcire treptată a vremii, aceasta devenind normală, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 1...11°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C şi -4...5°C spre sfârşitul intervalului, valori apropiate de mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 1...14°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -6...8°C, în cea mai mare parte a regiunilor agricole, posibil mai scăzută în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a brumei şi îngheţului superficial la sol.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploaie, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări ale vântului, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Izolat, la începutul perioadei, cantităţile de apă pot depăşi 15 l/mp.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-50 cm, se va situa în limite satisfăcătoare și local apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură. Fenomenul de secetă pedologică (moderată, puternică și izolat extremă) se va semnala în continuare pe unele suprafeţe agricole din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Banat și local Crișana.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile agricole se vor desfăşura în general normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole. De asemenea, în depresiunile din nordul şi centrul ţării procesele fiziologice ale plantelor vor fi încetinite şi chiar stagnate temporar, îndeosebi în ultimele zile ale perioadei.
Orzul şi grâul de toamnă se vor afla predominant în fazele de răsărire (40-100%), apariţie a frunzei a treia (10-100%) şi înfrăţire (10-40%).
Sub aspect fenologic, rapiţa din sudul, sud-estul şi centrul ţării va parcurge faza de înfrunzire, plantele având în medie 4-9 frunze.
La speciile pomi-viticole se va menţine starea de repaus biologic, în toate plantaţiile.
În condiţiile meteorologice menţionate, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu normal, exceptând zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate:
• Efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
• Continuarea efectuării controlului viabilităţii plantelor la culturile de toamnă;
• Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşaminte pe
bază de fosfor şi potasiu.