Caracteristici meteorologice
În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care, în ultimele zile se va produce o răcire a vremii, aceasta devenind normală, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -4...3°C la începutul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C şi -9...3°C spre sfârşitul intervalului, valori apropiate de mediile climatologice, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între -4...10°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -14...1°C în majoritatea zonelor de cultură, producându-se îngheţ la sol.
Se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), predominant sub formă de ninsoare, în cea mai mare parte a ţării. Vântul va prezenta intensificări temporare, în aproape toate regiunile.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-50 cm, se va menţine în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură ale ţării. Seceta pedologică moderată se va semnala în estul şi local în sudul teritoriului agricol.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, la culturile agricole se va menţine stadiul de repaus biologic, în cea mai mare parte a ţării. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta în general medie şi slabă, îndeosebi în culturile înfiinţate în afara epocii optime.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în perioada optimă se vor afla în fazele de înfrunzire şi înfrăţire (10-100%), iar la cele tardive vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%).
În centrul, sudul, sud-estul şi estul ţării, la rapiţă se va semnala înfrunzirea (4-8 frunze). Speciile pomi-viticole vor înregistra starea de repaus vegetativ, în toate plantaţiile.
Ca urmare, lucrările agricole în câmp se vor desfăşura în general în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate:
• Continuarea efectuării controlului biologic sistematic în vederea determinării vigurozităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
• Administrarea îngrăşămintelor organice şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi.