Adama
AGRICOVER

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 10 - 16 Noiembrie 2011

Publicat: 10 noiembrie 2011 - 09:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice
Vremea normală de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2...9°C în primele zile, valori apropiate de normele climatologice şi -5...6°C spre sfârşitul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1...6°C.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 0...13°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -10...4°C în majoritatea regiunilor agricole, posibil mai scăzute în depresiuni, unde local se va produce brumă şi îngheţ la sol.
Sub aspect pluviometric sunt posibile precipitaţii sub formă de ploaie în cea mai mare parte a zonelor agricole, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), îndeosebi în sud-estul ţării, fiind însoţite de intensificări ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă în stratul de sol 0-20 cm, se va menţine la valori satisfăcătoare şi apropiate de optim, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Seceta pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, se va semnala în continuare în estul, sud-estul şi vestul teritoriului agricol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul regimului termic din aer şi sol mai scăzut decât în mod normal, procesele fiziologice ale speciilor de toamnă vor înregistra o încetinire a ritmurilor de vegetaţie, mergând până la stagnarea temporară a proceselor vegetative, îndeosebi în nordul şi centrul ţării. Pe ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi bună în cea mai mare parte a teritoriului agricol, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol.

În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de germinare-răsărire (60-100%) şi formare a frunzei a treia (10-70%). Cele mai avansate fenologic vor fi culturile semănate în epoca optimă din sudul și estul ţării, unde va fi posibil începutul înfrăţirii.

În principalele bazine de cultură, rapiţa semănată în epoca optimă îşi va continua răsărirea ‚ (60-100%) și dezvoltarea aparatului foliar (4-7 frunze).
Pomii fructiferi şi viţa de vie din aproape toate plantaţiile vor înregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, colorarea şi căderea frunzelor, precum şi adaptarea la condiţiile de iernare.

Recomandări de specialitate:
•    Lucrările agricole în câmp se vor efectua în condiţii relativ bune, exceptând zilele cu precipitaţii.
•    Definitivarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale;
•    Continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă;
•    Administrarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă semănate în perioada optimă;
•    Efectuarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.

Vizualizat: 1692 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

50% din producţia de porumb a americanilor devine combustibil, cum se procedează în România?

50% din producţia de porumb a americanilor devine combustibil, cum se procedează în România?

În China există regiuni care au înlocuit complet benzina cu bioetanol, iar în SUA jumătate din recoltă merge către biocombusitbili. 

Seceta extremă a redus suprafeţele însămânţate şi ameninţă şi culturile de toamnă

Seceta extremă a redus suprafeţele însămânţate şi ameninţă şi culturile de toamnă

Doar 5.000 de hectare, reprezentând mai puţin de jumătate din suprafaţa programată pentru însămânţare, au fost semănate cu culturi de toamnă în judeţul Hunedoara până la începutul lunii noiembrie. Seceta din ultimele trei luni, care a făcut ca rezerva de apă din sol să scadă de peste zece ori, a îngreunat lucrările de toamnă şi ameninţă, acum, culturile deja însămânţate.

Covasna: 70% din cultura de rapiţă este compromisă de secetă

Covasna: 70% din cultura de rapiţă este compromisă de secetă

Potrivit declaraţiilor directorului Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba, în acest an ar fi trebuit să se însămânţeze cu rapiţă aproximativ 1400-1500 de hectare de teren, dar din cauza secetei s-a renunţat la o mare parte dintre acestea.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii