Caracteristici meteorologice
Vremea normală de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2...9°C în primele zile, valori apropiate de normele climatologice şi -5...6°C spre sfârşitul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1...6°C.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 0...13°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -10...4°C în majoritatea regiunilor agricole, posibil mai scăzute în depresiuni, unde local se va produce brumă şi îngheţ la sol.
Sub aspect pluviometric sunt posibile precipitaţii sub formă de ploaie în cea mai mare parte a zonelor agricole, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), îndeosebi în sud-estul ţării, fiind însoţite de intensificări ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă în stratul de sol 0-20 cm, se va menţine la valori satisfăcătoare şi apropiate de optim, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Seceta pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, se va semnala în continuare în estul, sud-estul şi vestul teritoriului agricol.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul regimului termic din aer şi sol mai scăzut decât în mod normal, procesele fiziologice ale speciilor de toamnă vor înregistra o încetinire a ritmurilor de vegetaţie, mergând până la stagnarea temporară a proceselor vegetative, îndeosebi în nordul şi centrul ţării. Pe ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi bună în cea mai mare parte a teritoriului agricol, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol.
În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de germinare-răsărire (60-100%) şi formare a frunzei a treia (10-70%). Cele mai avansate fenologic vor fi culturile semănate în epoca optimă din sudul și estul ţării, unde va fi posibil începutul înfrăţirii.
În principalele bazine de cultură, rapiţa semănată în epoca optimă îşi va continua răsărirea ‚ (60-100%) și dezvoltarea aparatului foliar (4-7 frunze).
Pomii fructiferi şi viţa de vie din aproape toate plantaţiile vor înregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, colorarea şi căderea frunzelor, precum şi adaptarea la condiţiile de iernare.
Recomandări de specialitate:
• Lucrările agricole în câmp se vor efectua în condiţii relativ bune, exceptând zilele cu precipitaţii.
• Definitivarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale;
• Continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă;
• Administrarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă semănate în perioada optimă;
• Efectuarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.