Caracteristici meteorologice
Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă ȋntre 0...13°C, apropiată de normalul perioadei, la nivelul întregului teritoriu agricol.
Temperatura maximă a aerului se va ȋncadra ȋntre 8...18°C, în majoritatea zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -8...9°C în aproape toată ţara, valorile cele mai scăzute înregistrându-se în zonele depresionare, unde se va produce brumă și ȋngheţ superficial la sol.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 5...12°C, valori favorabile parcurgerii fazelor incipiente de vegetaţie la speciile de toamnă înfiinţate până la această dată.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, reduse cantitativ, în aproape toată ţara.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă a solului pe profilul 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare a teritoriului agricol. Deficite de apă în sol (seceta pedologică moderată, puternică și local extremă) se vor ȋnregistra pe unele areale din vestul, sudul și sud-estul ţării.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele vegetative ale speciilor de toamnă se vor desfăşura în general normal, în majoritatea zonelor de cultură. Starea de vegetaţie a plantelor va fi pe ansamblu bună şi medie în cea mai mare parte a teritoriului agricol, exceptând semănăturile tardive şi suprafeţele unde se menţin deficite de apă în sol, unde uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.
Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate până în prezent vor înregistra germinarea (80-100%), răsărirea (60-100%) şi apariţia frunzei a treia (10-40%).
Funcţie de data semănatului, rapiţa va parcurge fazele de răsărire (70-100%) şi înfrunzire (4-8 frunze), ȋn majoritatea zonelor agricole.
În majoritatea plantaţiilor, la pomii fructiferi și viţa de vie se vor semnala ȋn continuare maturarea lemnului/coardelor, ȋngălbenirea și căderea masivă a frunzelor.
Pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea lucrărilor agricole de sezon, în aproape toate regiunile agricole ale ţării.
Recomandări de specialitate:
• Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale;
• Continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă;
• Administrarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă semănate în perioada optimă;
• Efectuarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.