Adama
AGRICOVER

Brăila: Sub semnul secetei pedologice

Publicat: 02 noiembrie 2011 - 11:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Anul acesta a fost unul rodnic şi pentru producătorii din agricultura brăileană. Directorul coordonator al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Brăila, ing. Traian Cismaş, a ţinut să precizeze pentru Agroinfo că în urma aplicării unei genetici performante, precum şi a implementării unor tehnologii de înaltă calitate, fermierii au reuşit să obţină producţii bune la toate culturile. 

¤ Un an agricol bun pentru fermierii brăileni

„Nu trebuie uitat că, anul acesta, şi preţurile la produsele agricole au fost stimulative, ceea ce a ajutat producătorii agricoli să realizeze veniturile necesare pregătirii în bune condiţii a viitorului ciclu de producţie vegetală”, a declarat şeful DADR Brăila.

¤ Grâul însămânţat pe 92,7 la sută din suprafaţă

În ceea ce priveşte stadiul campaniei agricole de toamnă, trebuie spus că seceta prelungită şi-a făcut simţită prezenţa şi în judeţul Brăila şi drept consecinţă, lucrările de înfiinţare a culturilor au fost, totuşi, puţin întârziate.
„Mai sunt foarte puţine suprafeţe de însămânţat la grâu, undeva la 7,5 la sută, astfel că timpul ne permite să lucrăm din plin pentru a termina lucrarea în câteva zile. Vrem să realizăm programul campaniei de toamnă şi să fructificăm la maximum protenţialul de producţie al terenurilor”, a adăugat Cismaş.
Frontul de ploi din luna octombrie a înlesnit însămânţarea culturilor de orz şi grâu, asigurând, totodată, necesarul de apă de aprovizionare şi de răsărire a plantelor.

¤  Rapiţa întoarsă pe 1.900 de hectare

Probleme au fost la cultura de rapiţă, unde, programul prevedea realizarea a 133.000 de hectare. Numai că din această suprafaţă s-au semănat doar aproximativ 26.000 de hectare. Dar, pe 1.900 de hectare plantele nu au ajuns la stadiul de răsărire.

În aceste condiţii vitrege, producătorii agricoli brăileni au fost nevoiţi să întoarcă cultura compromisă şi să semene în loc orzoaică de toamnă şi grâu. Comparativ cu anul trecut, au crescut suprafeţele cultivate cu orz şi orzoaică cu 8.000 de hectare.

¤ Seceta pedologică

În Brăila, putem vorbi despre deşertificare, mai ales în ultimii cinci ani. Faptul că s-au folosit corespunzător amenajările pentru irigaţii - în acest an, judeţul dunărean înregistrând cea mai mare suprafaţă irigată la nivel de ţară, 118.000 de hectare -, pare să se fi trecut ceva mai uşor peste acest fenomen.

Dar nu trebuie ignorat semnalul de alarmă tras de directorul DADR: „De la seceta aceasta atmosferică s-a ajuns, de fapt, la seceta pedologică, cu efecte foarte drastice asupra culturilor, a tot ceea ce însemnă pregătirea patului germinativ, însămânţarea culturilor!”

¤ Orezul – o cultură cu tradiţie

Una din culturile tradiţionale în judeţul Brăila este cea a orezului. Anul trecut s-a obţinut o producţie medie de peste 8.000 de kilograme la hectar pe o suprafaţă de 6.460. „În primul rând vorbim de genetica folosită. Avem o componentă de cercetare la Polizeşti, unde Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Brăila a creat o serie de hibrizi care se adaptează foarte bine la condiţiile zonei şi care dau producţii foarte mari”, a explicat Cismaş.

Traian-Cismas_directorul-DADR-Brăila_b

În opinia specialistului, deocamdată, suprafeţele cultivate sunt ceva mai restrânse, dar funcţie de experimentele care se fac, cu siguranţă,  se va mări arealul de cultură.

Vizualizat: 2139 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Borbely: Utilizarea a 50% din nămolurile de epurare în agricultură reprezintă o iluzie

Borbely: Utilizarea a 50% din nămolurile de epurare în agricultură reprezintă o iluzie

Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor, a afirmat, într-o conferinţă de specialitate, că utilizarea în proporţie de 50% a nămolurilor de epurare în agricultură este „o iluzie”.

Vestul României - fruntaş la mărimea suprafeţelor necultivate

Vestul României - fruntaş la mărimea suprafeţelor necultivate

Partea de vest a României are cele mai mari suprafeţe necultivate, această situaţie regăsindu-se atât în judeţul Timiş, cât şi în judeţul Arad, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la o întâlnire de lucru cu reprezentanţii a două societăţi comerciale producătoare de maşini şi utilaje agricole, Maschio Gaspardo şi Mayer.

Cum pot „scăpa” fermierii din Teleorman de ambalajele pentru pesticide?

Cum pot „scăpa” fermierii din Teleorman de ambalajele pentru pesticide?

În judeţul Teleorman, cele trei companii: Lambertino Roşiorii de Vede, Cargill Agricultura Smârdioasa şi Agropest Seed Poroschia, ce comercializează substanţe de protecţie a plantelor, colectează pe parcursul lunii noiembrie ambalajele pentru pesticide folosite de fermierii din judeţul din sudul ţării.

Tabără a discutat cu Ambasadorul Chinei posibilităţile de investiţii în Canalul Siret - Bărăgan

Tabără a discutat cu Ambasadorul Chinei posibilităţile de investiţii în Canalul Siret - Bărăgan

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, s-a întâlnit, luni, 31 octombrie 2011, la sediul MADR, cu Excelenţa Sa, Ambasadorul Republicii Populare Chineze, Liu Zengwen, cu ocazia încheierii misiunii diplomatice în România a Excelenţei Sale. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii