În judeţele din nord-estul ţării s-a dat startul la treieratul grâului. În timp ce pun recolta la adăpost, fermierii socotesc rentabilitatea muncii lor.
“Am început recoltarea orzului, producţiile ar fi foarte bune, trecem de 5.000 kg/ha, dar preţurile sunt descurajante. La orz oferta este de 570 lei/tonă, mai puţin decât anul trecut. La grâu nu sunt avansate preţurile, iar la rapiţă preţul este mai mic cu circa 20% decât anul trecut. Nu ştiu ce se întâmplă în ţara asta, dar la toate creşte preţul: inputuri, transport... toată lumea vrea mai mulţi bani şi noi vindem tot mai ieftin. Chiar am făcut o statistică şi în 2004 orzul era 50 bani/kg, dar cât era motorina atunci, cât erau costurile, cât inputurile... Anul trecut, deşi la cereale a fost preţul mic, la rapiţă s-a menţinut, a fost 1,5 lei/kg, dar acum se anunţă sub 1,3 lei/kg. Dacă stăm să socotim, la tot ce cumpărăm noi creşte preţul: îngrăşămintele se scumpesc pentru că se ridică preţul gazului, motorina la fel pentru că bagă Ponta accize suplimentare, salarul minim pe economie a crescut şi de acum cresc iar toate celelalte, dar noi... noi vindem tot mai ieftin”, ne-a spus dezamăgit Doru Andrici, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din judeţul Botoşani.
Acesta are de gând să depoziteze recolta, cel puţin în primă fază. “Nu putem să stăm cu ea pe stoc decât până la 31 iulie, când vin termenele de achitat inputurile luate cu plata la recoltare”, a precizat Andrici.
Nu-i rostul fermierului să integreze producţia!
Reprezentantul agricultorilor este de părere că deşi se promovează ideea de a produce şi procesa în ograda proprie, “nu-i rostul fermierului să integreze producţia! Se face propagandă ca să îşi facă fiecare investiţie în silozuri, magazie, nu mai ştiu ce, ca să fii dator la bănci o sută de ani. Rostul fermierului este să producă mult şi de calitate. De restul să se ocupe depozitarii, comercianţii şi procesatorii! Nu e în grija fermierului silozul, moara, brutăria şi magazinul de pâine. Dacă ne uităm în Vest, fiecare are segmentul lui, se ocupă de el şi face treabă bună. Dacă noi vrem să facem zece lucruri, niciodată nu vom reuşi să le facem pe toate bune. Rolul fermierului este să gândească tehnologii să facă producţie multă şi bună. Dacă le faci pe toate, nu mai eşti fermier”, a argumentat Doru Andrici.
Mai multe detalii privind producţiile şi preţurile la cereale puteţi citi în revista Recolte Bogate – iulie 2014!