La baza de recepţie din satul Hanu Conachi, judeţul Galaţi, ce aparţine companiei Linzer Agro Trade România, au fost depozitate aproximativ 200 de tone de azotat de amoniu sub cerul liber.
Întrucât îngrăşământul chimic prezenta un potenţial pericol pentru siguranţa locuitorilor şi a bunurilor acestora, mai ales că începuse să şi plouă, sătenii s-au alertat că s-ar putea produce o explozie şi au anunţat Garda de Mediu.
O garnitură de tren cu azotat de amoniu a fost descărcată fără respectarea normelor legale de securitate
Purtătorul de cuvânt al Comisariatului Judeţean Galaţi al Gărzii de Mediu, comisarul Ion Avram, ne-a declarat că, în acest caz, “pericolul unei explozii este real numai în condiţiile unui contact accidental a azotatului de amoniu cu motorina, aşa cum s-a întâmplat la Mihăileşti, în urmă cu şapte ani. Sau în cazul acţiunii unei… mâini criminale! În niciun caz, apa în combinaţie chimică cu azotatul de amoniu nu poate duce la o deflagraţie”.
Sacii cu îngrăşământul chimic au fost transportaţi în magazii
Comisarii de la Mediu s-au deplasat la faţa locului, au evaluat situaţia, după care au sesizat reprezentanţii firmei să întreprindă măsuri pentru a pune la adăpost şi în condiţii de siguranţă “potenţiala bombă”.
A fost nevoie de mai multe ore ca sacii cu îngrăşământul chimic să fie fost transportaţi şi depozitaţi în magazii, în condiţii de siguranţă.
La 24 mai 2004, în jurul orelor 5:50, pe raza comunei Mihăileşti, judeţul Buzău, pe DN2, s-a produs o explozie în urma răsturnării unui autocamion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu. Întreaga încărcătură a sărit în aer, făcând în carosabil un crater de peste patru metri adâncime şi alţi zeci de metri lăţime.
Bilanțul victimelor a fost de 18 morți, dintre care șapte pompieri, trei localnici și doi jurnaliști ai postului de televiziune Antena 1, iar alte 13 persoane au fost grav rănite.