Chiar dacă plățile directe făcute de Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură nu sunt în domeniul lui de competență, Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a încercat să-i răspundă unui fermier care l-a abordat prin târgul INDAGRA. Iată dialogul dintre un simplu fermier și un secretar de stat!
Mă gândeam că la Ministerul Agriculturii lucrurile sunt mai cunoscute despre avansul din plăți, a spus fermierul. Eu știu, dar nu pot să vorbesc în numele lor (în numele secretarului de stat care se ocupă de acest capitol n.r.), i-a răspuns Daniel Botănoiu.
Domnul ministru ar putea să ia inițiativă, a insistat agricultorul.
APIA lucrează acum să definitiveze până pe 30 octombrie ca să poată da avansul. Am dat ieri (27 octombrie n.r.) ordin cu aplicarea hotărârii pentru motorină, trimestrul 1 și 2, și a apărut în Monitorul Oficial. Mai rămâne trimestrul 3. Am dat drumul la banii pentru motorină. O să fie avans și din plăți, cred că vreo 70% din SAPS (avansul din plata pe suprafață este 50% n.r.) și dacă reușim și partea de ecologizare (secretarul de stat se referă la plățile pe agromediu n.r.), l-a ajutat pe fermier cu câteva informații oficialul Ministerului Agriculturii.
Fermierul a mai întrebat dacă banii sunt cauza întârzierilor la plată. Ce credeți? Dacă erau alegeri, veneau plățile mai repede?
A, nu, nici vorbă. Știți ce a fost mai delicat? Faptul că noi am trecut la un alt sistem de politică agricolă comună. Vă dau un exemplu. În vara aceasta s-a prelungit cu o lună depunerea cererilor unice în toată Europa. A fost o problemă și în statele mari. Nu din cauza banilor stăm, noi banii îi avem. APIA de introdus datele cu un alt soft, asta a pus probleme, a spus Daniel Botănoiu.
Subliniem că avansul din plata pe suprafață este în procent de 50%. Adică, aproximativ 40 de euro/ha, cuantumul SAPS anunțat de APIA fiind de 72,69 euro/ha. APIA va încerca să achite fermierilor acest avans în prima jumătate a lunii noiembrie, confirmă surse din interiorul instituției. Banii pentru motorina folosită în agricultură, în trimestrele 1 și 2, vor fi virați prin 30 octombrie, 1 noiembrie.
Daniel Botănoiu mai spune că fermierii au reușit să depună cererea de plată pentru motorina folosită în trimestrul 3 și că plățile pentru această motorină se vor face în ianuarie 2016.
La nivel național au fost depuse un număr total de 15.878 de cereri de acord prealabil pentru reducerea accizei la motorina folosită în agricultură. Cuantumul subvenției la motorină pentru 2015 este de 1,797 lei/litru, a declarat Mihai Puțintei, șeful APIA, pentru Agroinfo. Declarația a fost făcută în august 2015.
Potrivit HG 880/2015 (Monitorul Oficial 793 din 26 octombrie 2015), rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare este de 99,498 lei/1.000 litri. Subvenţia la motorină se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare şi se calculează ca diferență dintre acciza standard și acciza redusă.