Noutăți pentru fermieri discutate în ședința de Guvern de marți, 20 octombrie! Executivul a aprobat alocarea unor sume pentru 2015, dar și pentru perioada 2015-2020, pentru plata ajutorului de stat pentru motorina folosită în agricultură.
În șirul hotărârilor aprobate de Guvern se află și proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea unor acte normative privind scheme de ajutor care se acordă în agricultură. Este vorba despre modificarea HG 1174/2014, act de maxim interes pentru fermieri pentru că stabilește regulile și sumele alocate pentru plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură.
Iată modificările pentru ajutorul de stat la motorină și câți bani vor primi fermierii, așa cum apar aceste informații în proiectul Ministerului Agriculturii și cum au fost supuse aprobării de către Guvern:
Rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, este de 99,498 lei /1.000 litri. Ajutorul se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre acciza standard la motorină și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.
Sunt introduse și noi reguli la depunerea cererii pentru ajutorul de stat:
Cererea va fi însoțită de originalul sau copia adeverinței emisă de Primărie, conform înscrisurilor din Registrul agricol, sau va cuprinde informații privind suprafețele și culturile menționate în cererea de plată unică pe suprafață depusă la APIA și pe care solicitantul le exploatează până la sfârşitul fiecărui an calendaristic aferent solicitării, în cadrul schemelor de plăți pe suprafață, în cursul anului de cerere. În situația în care solicitantul a depus adeverința emisă de Primărie, odată cu cererea de plată unică pe suprafață, adeverința își păstrează valabilitatea.
În situația exploatării în cursul anului de cerere și a altor suprafețe și culturi, solicitantul are obligația să depună o adeverință emisă de Primărie, în original sau copie, conform înscrisurilor din Registrul agricol sau va cuprinde informații privind suprafețele și culturile în cauză.
Plata ajutorului de stat se solicită în baza unor cereri de plată adresate de beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură prin centrele judeţene/locale, după caz, care se depun până la finele lunii următoare perioadei pentru care se solicită rambursarea, însoţite de o situaţie centralizatoare a cantităţilor de motorină utilizate în perioada respectivă, precum şi de copii ale documentelor fiscale de vânzare a motorinei, emise de furnizori pe numele beneficiarilor.
Centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură sau al municipiului Bucureşti analizează solicitările beneficiarilor şi documentele justificative anexate, în limita cantităţilor totale anuale aprobate prin acordul prealabil pentru finanţare prin rambursare, determină cantitățile de motorină pentru care se acordă ajutorul de stat precum şi valoarea acestuia şi întocmesc situaţii centralizatoare pe care le transmit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2015-2020 este de 4.422.000 mii lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2015 este de maximum 270.697,250 mii lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2015.
Același proiect al Ministerului Agriculturii propune 25 de milioane de lei, ajutor de stat acordat asociațiilor crescătorilor de animale pentru menținerea registrelor genealogice și efectuarea testelor la animale, modificare adusă HG 1179/2014.
UPDATE: Imediat ce va fi publicată hotărârea, vom începe plăţile către beneficiari, pentru cei care au depus dosare, astfel încât să primească această subvenţie pentru motorină pentru trimestrul I şi II din anul 2015. Valoarea cumulată a ajutoarelor pe care le acordăm este de 254 de milioane de lei, a declarat Daniel Constantin, ministrul agriculturii, după terminarea ședinței.
13.500 de fermieri ar fi depus cererea pentru trimestrele I și II. Pentru trimestrul III, ministrul agriculturii speră să mai obțină la rectificarea bugetară un supliment de 106 milioane de lei pentru plata acestui ajutor.