Sperăm ca prin înfiinţarea Camerelor agricole cel puţin o parte din problemele fermierilor privind exploatarea eficientă a pământului, aprovizionarea cu input-uri, valorificarea producţiei, reprezentativitatea, să fie rezolvate, a spus Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) la „Conferinţa Naţională a agricultorilor români - 10 ani de activitate LAPAR în slujba agriculturii şi agricultorilor români”.
Preşedintele LAPAR a prezentat, la conferinţă, şi alte propuneri legate de comasarea terenurilor, dar şi de valorificarea rezultatelor cercetării din domeniul agricol. „De asemenea, propunem iniţierea de acte normative care să conducă la comasarea terenurilor, ţinând seama de doleanţele proprietarilor, dar şi de interesul naţional care trebuie să primeze”, a spus Baciu.
Potrivit reprezentantului LAPAR, una dintre soluţiile viabile pentru evitarea crizei alimentare şi pentru protecţia mediului, ar putea fi cultivarea organismelor ameliorate genetic.
„În ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondului funciar, a rezultatelor cercetării în domeniu, precum şi necesitatea luării unor măsuri privind protecţia mediului mai ales în condiţiile schimbărilor climatice cu care, iată se confruntă omenirea, considerăm absolut obligatoriu utilizarea ultimelor cercetări în domeniu. Utilizarea în cultură a organismelor ameliorate genetic este una din soluţiile care ar putea conduce la diminuarea poluării mediului, dar şi la reducerea cel puţin în parte, a efectelor crizei alimentare care ameninţă omenirea. Considerăm un paradox faptul că putem importa, consuma produse alimentare obţinute din astfel de culturi, iar România nu poate, nu are voie să cultive aceste specii. Mă refer la soia şi porumb MG pe care multe alte state le cultivă pe suprafeţe importante, rezolvând astfel multe din problemele de mediu, dar şi cele privind costurile prin reducerea unor verigi tehnologice”, a adăugat Laurentiu Baciu.