Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) ar negocia zilele acestea cu Ministerul Agriculturii ce procent din schema de plata unică pe suprafață (SAPS) să fie plătit în avans fermierilor români, susțin surse din APIA.
77,42 euro/ha este cuantumul schemei de plată unică pe suprafață (SAPS), stabilit negru pe alb în Hotărârea de Guvern 900 din 3 noiembrie 2015 privind reglementarea unor măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură aferente schemelor de plăţi directe şi pentru măsuri de piaţă în agricultură.
Practic, avansul pe care-l așteaptă cu nerăbdare toți fermierii este un procent din plata unică pe suprafață, din 77,42 euro/ha, și din plățile pe agro-mediu pentru zona de pajiști, aici sumele sunt diferite în funcție de pachetele accesate de fermieri.
Comisia Europeană a dat pe 30 septembrie o derogare prin care permite statelor membre UE să acorde în 2015 un avans de 70% din SAPS și 85% din plățile pe agro-mediu (Regulamentul delegat 1748/2015). APIA centrală ar negocia tocmai acest procentaj. În anii anteriori, agricultorii primeau un procent de 50% din subvenția pe suprafață și 75% din plățile pe agro-mediu. Comisia Europeană s-a gândit să li se acorde fermierilor un avans mai mare, anul acesta, pentru că noua politică agricolă comună a provocat o întârziere de o lună la depunerea cererilor unice de plată și, implicit, o întârziere mai mare de o lună la plata avansului din subvenții.
Cea mai recentă declarație publicată de Agroinfo despre acest procent îi aparține lui George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Procentul pe care l-a stabilit APIA pentru avans este de 69% din plata pe suprafaţă şi de 85% din plata pe agro-mediu. Fermierii nu au înţeles că toate statele membre UE au trecut prin mari dificultăţi din pricina noii Politici Agricole Comune. În toate statele, chiar şi în cele mai puternice decât România, s-au produs întârzieri de o lună. Declarația a fost dată pe 30 octombrie.
Dacă se va conveni asupra acestui procent și va fi bătut în cuie, fermierii ar urma să primească un avans de 53,42 euro/ha. Ministrul Daniel Constantin a susținut public, în repetate rânduri, că acest avans va fi de 70% din SAPS. Diferența este oricum nesemnificativă. Ministerul Agriculturii și APIA ar putea decide zilele aceastea că ar fi prea mare această sumă și să revină la un un avans de 50%. S-ar putea întâmpla și acest lucru.
Ultimele date vehiculate pentru plata avansului ar fi 12 noiembrie – 16 noiembrie. Și acest punct ar fi discutat la această oră cu Ministerul Agriculturii, susțin surse neoficiale din MADR. Sunt județe unde controlul administrativ a fost finalizat și APIA centrală ar putea opera deja supervizarea tip batch a tuturor datelor introduse în sistemul informatic, dar ar fi județe care mai au câțiva pași de făcut până la punctul final.
Termenul limită pentru acordarea avansului din plățile directe este 30 noiembrie.