RECOLTA… ÎN HAMBAR SAU PE CÂNTAR? Odată strânsă recolta, marea dilemă a fermierilor este următoarea: vând sau stochează în aşteptarea unui preţ cât de cât mai acătării? Sigur, cu riscurile de rigoare asumate.
Din experienţa ultimilor ani, ei ştiu că la recoltare preţurile se menţin la un nivel destul de jos, şi asta spre avantajul traderilor sau al intermediarilor şi, evident, în dezavantajul fermierilor! Chiar şi marii agricultori, cei care dispun de capacităţi serioase de depozitare, încep să-şi pună problema dacă să vândă sau să stocheze.
Lui Florin Deznan, unul dintre fermierii arădeni de marcă, se pare că în aceste zile de început de octombrie i-a cam dispărut liniştea. De fapt acest lucru i se întâmplă oricărui om care lucrează în agribusiness, mai ales în perioadele campaniilor de recoltare şi de valorificare a produselor agricole. Am început să recoltez porumbul şi îmi fac probleme cu producţia. Sunt în cultură 350 ha cu o medie de zece tone la hectar, deci trebuie să fac loc la circa 3.500 tone de porumb. Deocamdată, am silozurile pline cu grâu de panificaţie. Am avut un an bun, de pe cele 400 ha cultivate am obţinut o medie de 6,2 t/ha. Acum am început să golesc din silozurile metalice şi să stochez grâul în silobaguri de 250 tone. Trebuie să scot până la 7.000 t din silozul mare, că a început să vină porumbul cu umiditatea ridicată, de 18%, trebuie uscat şi depozitat, ne-a declarat fermierul.
În situaţia acestuia sunt mulţi dintre dumneavoastră. Care e strategia câştigătoare privind valorificarea cerealelor, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 octombrie 2016! (Articol semnat de Marian Muşat)