Agroinfo a răsfoit bursa agricolă și a descoperit că prețul hectarului de teren agricol crește spectaculos dacă acesta se află în apropierea autostrăzii sau dacă e irigat. Iată unde sunt terenurile agricole care se vând cu prețul unor vile!
Terenurile agricole sunt vânate de speculanți. Prin comparație cu anii trecuți, prețul a explodat. S-a ajuns și la situația aberantă ca un teren arabil dintr-o comună din România să aibă un preț mai mare decât un teren din Olanda, unde se vinde cu aproximativ 20.000 euro/ha. În comuna Manolache din Ilfov, un proprietar cere nu mai puțin de…10 euro/mp. Singurul avantaj al celor două hectare de teren arabil, cât are omul de vânzare, este apropierea de autostrada A2. Ăsta e prețul aici, nu am cum să cer un euro/mp pentru că e prea puțin. Știu că e doar un teren agricol, dar peste un an va fi și mai scump, spune V.Marin, proprietarul terenului.
E o raritate și nu este relevant prețul terenurilor agricole din jurul capitalei. Un preț mediu al terenurilor agricole din Ilfov și Giurgiu este undeva între 2.500 de euro – 5.000 de euro/ha. Depinde de câteva lucruri, dacă suprafața e comasată pentru că una e să cumperi un hectar sau un pogon și alta 50 de ha, depinde și de calitatea terenului. În perioada 2008-2012 prețul terenurilor agricole se ridicase foarte mult, în 2013 a scăzut pentru ca în 2014 să crească din nou. Altul e necazul nostru, al fermierilor. E greu să cumperi un teren chiar dacă ai drept de preempțiune (arendașii au prioritate la cumpărare n.r.). Te înțelegi cu proprietarul de la care ai terenul în arendă, îi faci cadastru și vine un cumpărător, oferă un preț mai mare și ai rămas fără teren. Discutam și cu fermierii din Vrancea. Modificările care s-au adus la legea vânzării terenurilor, în sensul că nu se mai face un precontract, sunt în defavoarea noastră. Anunțul de vânzare trebuie afișat la primărie timp de 30 de zile, dacă terenul e pe un sit arheologic trebuie să ai un aviz al Ministerului Culturii, etc. În ultima zi de afișaj se poate ivi cineva care să dea cu 200 de euro mai mult pe hectar și proprietarul îl va vinde cui dă mai mult. Noi avem în arendă 550 ha. Am vrut să cumpărăm 30 ha, aveam aprobat și un credit bancar și ni s-a întâmplat exact cum v-am povestit. A dat altcineva mai mult, spune ing. Dan Ilie, președintele Asociației Producătorilor Agricoli de Cereale și Plante Tehnice Ilfov.
Un proprietar din Fetești, Ialomița, vinde hectarul, tot lângă A2, cu 10.000 de euro, cadastrat, intabulat, în zonă irigată și cu acces direct din autostradă. Omul ne spune că nu e scump deloc pentru că vecinul lui ar cere de 5 ori mai mult, 5 euro/mp, adică 50.000 de euro/ha.
Prețul este justificat. Terenul poate să fie foarte bun, de o categorie superioară, situat pe terasă sau pe baltă. Amenajarea la irigat e o prioritate extraordinară. Sunt schimbările climatice, când plouă, când e secetă și e un avantaj nemaipomenit ca terenul să fie irigat. În altă ordine de idei, e bine că ministrul Daniel Constantin s-a gândit la sprijinirea și încurajarea cercetării românești. Soiurile românești sunt cele care se pretează la solurile noastre, spune ing. Adelina Popescu, directorul Asociației Fermierilor din România.
Ialomița este urmată de Tulcea unde prețul terenurilor scade ușor sub 10.000 euro/ha. De exemplu, un proprietar vinde 5 ha, în zona de sere a orașului, cu 45.000 de euro. D. Nechifor spune că parcela fertilă este compactă, are mari posibilități de atragere de fonduri europene, o deschidere la două drumuri și acces la un canal de irigat. În Călărași, proprietarii vând cu 8.000 de euro/ha. În Timiș și Galați, hectarul a ajuns la 6.000 de euro.
Timișul a fost mereu scump, e zonă agricolă bună, plouă mult, spune ing. Dan Ilie.
Dacă ne îndreptăm spre Teleorman găsim și suprafețe agricole cu 4.500 euro/ha, în timp ce în Olt prețul coboară undeva între 2.500 și 3.500 euro/ha. În Constanța, hectarul de teren cadastrat și intabulat se vinde cu 3.900 de euro. Am găsit un proprietar care vinde cu acest preț 100 de hectare comasate. Ce-i drept, suprafața nu are nicio legătură cu autostrada și nu e irigată.
În patria pepenelui verde, la Dăbuleni, în județul Dolj, hectarul se vinde cu prețuri relativ mici, între 2.500 și 3.000 de euro. În județul Hunedoara prețul mediu al hectarului se înscrie undeva la 1.800 euro.