Au încasat deja avansul din subvenții! Fermierii din Anglia, Irlanda, Franța sunt printre agricultorii avantajați din Europa. Irlanda și Franța le-au plătit fermierilor procentul de 70% din schema unică de plată pe suprafață (SAPS). Anglia le-a achitat agricultorilor un avans din greening, plățile pe agromediu. Italia se pregătește să plătească avansul de 70% din plățile directe săptămâna aceasta.
Anglia a ales să dea avans din plățile pe agromediu. 25.521 de agricultori au primit avans din plățile pe agromediu în valoare totală de 47,5 milioane de lire sterline, a anunțat pe 20 octombrie Agenția de Plăți Rurale (RPA). 53% dintre fermierii activi ar fi intrat în posesia banilor în timp ce 47% vor aștepta aceste plăți până-n noiembrie, unii dintre ei sunt cuprinși în eșantioanele de control în teren.
Fermierii și-au primit cu întârziere avansul din aceste plăți pe agromediu. Agenția Rurală din Anglia obișnuia să le vireze banii în conturi în cursul lunii august. Întârzierea ar fi fost cauzată de modificările operate în criteriile de eligibilitate și în modul de aplicare al schemei unice de plată pe suprafață (SAPS).
Avansul din plățile pe agromediu reprezintă 50% din total. Am muncit din greu pentru a depăși obstacolele de la începutul anului și mă bucur să confirm că a fost făcută plata primei tranșe în cadrul schemelor de mediu, spune George Eustice, ministrul englez al agriculturii. Agenția a anunțat că fermierii vor primi, în total, 70 de milioane de lire sterline.
Irlanda a plătit avans din schema unică de plată pe suprafață, la noi e SAPS, la ei se abreviază BPS. 620 de milioane de euro ar fi fost împărțite la 100.000 de fermieri, a anunțat pe 22 octombrie Farmers Journal. Agricultorii ar fi primit 70% din plata pe suprafață. Restul de 27% vor primi în decembrie, când se intră în termenul legal de plată, și 3% în primăvara anului 2016. Sunt concentrate toate eforturile ca să-și primească avansul din plăți și fermierii care nu au fost incluși în această tranșă, scriu jurnaliștii irlandezi.
Franța pare să stea cel mai bine. 189.200 de fermieri au primit pe 1 octombrie avans din subvenția pe suprafață, în valoare totală de 3,2 miliarde de euro. Stephane Le Foll, ministrul francez al agriculturii, le-a promis agricultorilor care încă nu și-au primit avansul din plăți că, până pe 1 decembrie, le virează 4 miliarde de euro în conturi.
Italia promite să dea drumul la avansul din plăți. AGEA, Agenția de Plăți în Agricultură din Italia, a anunțat că va începe plățile către fermieri în această săptămână. Agricultorii nu sunt foarte mulțumiți de cuantumul avansului. Se tem că vor primi acest procent de 70% doar din schema de plată unică pe suprafață. AGEA a anunțat însă, printr-o circulară, că ar putea să plătească un avans de 70% din plățile directe și ar fi incluse plata pe suprafață, plata pentru agromediu și plata pentru tinerii fermieri. Sprijinul cuplat este exclus din calculul avansului.
Sunt excluși de la plata avansului din subvenții fermierii italieni care au fost depistați cu o diferență mai mare de 20% între suprafața declarată în cererea unică de plată și cea determinată. Pentru sume mai mari de 150.000 de euro, avansul din plățile directe nu poate depăși 350.000 de euro, adică 70% din 500.000 de euro.
Aceste state au ales să acorde un procent de 70% din plățile directe sau un procent de 50% din plățile pe agromediu, cum este cazul Angliei. Italia merge pe un procent de 70% din totalul plăților minus sprijinul cuplat. Așadar, fiecare țară și-a stabilit strategia proprie, fără să încalce prevederile Regulamentului delegat 1748, adoptat de Comisia Europeană pe 30 septembrie. Perioada de acordare a avansului rămâne aceeași: 16 octombrie – 30 noiembrie.
Niciuna dintre țările menționate aici nu a acordat 70% din plata pe suprafață plus 85% din plățile pe agromediu, așa cum permite Comisia Europeană, prin regulamentul delegat. Avansul din subvenția pe suprafață este cu 20% mai mare, anul acesta, prin comparație cu cel de anul trecut, stabilit prin Regulamentul 1306 din 2013, iar avansul din plățile pe agromediu, cu 10% mai mare.
Se pare că, în ciuda ridicării procentelor, statele membre nu-și permit să le arate fermierilor atâta mărinimie. Fiecare și-a făcut calculele în funcție de bugetul propriu. Comisia Europeană este generoasă pe hârtie, în realitate nu a trimis, deocamdată, niciun cent către statele membre UE din ajutoarele europene.