Adama
Vinasa Rompak

Atenţie ce produse de protecţia plantelor folosiţi şi cum, ca să nu pierdeţi subvenţiile!

Publicat: 26 august 2015 - 17:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii au la dispoziţie o pagină de internet unde pot verifica produsele de protecţia plantelor omologate. Condiţia utilizării de produse omologate face parte din normele de ecocondiţionalitate (SMR 10), pe care toţi fermierii care solicită plăţi pe suprafaţă şi prin unele măsuri din PNDR 2020 trebuie să le respecte ca să încaseze banii de la APIA, conform Ord. MADR 352/10.02.2015. Singurii care nu sunt obligaţi să respecte normele de ecocondiţionalitate sunt beneficiarii care participă la schema simplificată pentru micii fermieri.

De asemenea, fermierii trebuie să deţină şi să completeze un Registru de evidenţă a tratamentelor cu PPP.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte fermierilor beneficiari ai schemelor de plăţi directe şi ai unor măsuri din PNDR 2014-2020 (M10 “Plăţi pentru agromediu şi climă”, M11 “Agricultură ecologică” şi M13 “Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice”) că, începând cu anul 2015, este implementată cerinţa legală în materie de gestionare (SMR) 10, în conformitate cu art. 93, alin. 1 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 şi cu Anexa II la prezentul regulament, fiind inclusă în domeniul „Sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor”.

pesticide_b

SMR 10 - Protecţia plantelor: Ce trebuie să faceţi ca să primiţi subveţiile de la APIA?

Pentru îndeplinirea cerinţelor şi standardelor obligatorii impuse de norma de ecocondiţionalitate SMR 10 - Introducerea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor (fosta SMR 9), fermierii care prin activitatea lor depozitează, manipulează şi utilizează produse de protecţie a plantelor (PPP) au următoarele obligaţii:

1. Să utilizeze numai PPP omologate de Comisia Naţională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor. Toate PPP (erbicide, fungicide, insecticide, acaricide) omologate se găsesc în baza de date PEST-EXPERT, disponibilă la adresa de internet https://aloe.anfdf.ro, disponibilă şi de pe pagina de internet a MADR, din secţiunea Fitosanitar. Baza de date poate fi accesată cu numele de utilizator „GUEST” şi parola „GUEST”;
2. Să utilizeze PPP doar în scopul pentru care acestea au fost omologate şi numai în conformitate cu instrucţiunile de utilizare;
3. PPP clasificate ca toxice (T) şi foarte toxice (T+) vor fi utilizate numai de persoanele juridice care deţin autorizaţie pentru utilizarea acestor produse, emisă de unitatea fitosanitară din raza teritorială în care îşi desfăşoară activitatea;
4. Să nu aplice tratamente cu PPP în zonele de protecţie a resurselor de apă, în zonele de protecţie sanitară şi ecologică, precum şi în alte zone protejate stabilite în condiţiile legii;
5. Să respecte condiţiile de depozitare, manipulare şi utilizare a PPP în exploataţiile agricole, conform Cap. VI pct. 6.3-6.6 din Codul de bune practici în fermă, aprobat prin Ordinul ministrului Mediului şi Gospodăririi Apelor 1234/2006;
6. Să păstreze o perioadă de cel puţin trei ani documentele de evidenţă contabilă a PPP depozitate şi utilizate în exploataţie, precum şi Registrul de evidenţă a tratamentelor cu PPP pe culturi (Reg. CE 1107/2009, art. 67).

Cum completaţi Registrul de evidenţă a tratamentelor cu PPP?

Registrul conţine informaţii privind data efectuării tratamentului, cultura şi locul unde este situat terenul, timpul aplicării/fenofaza, tratamentul efectuat: denumire PPP, doza omologată şi doza folosită, suprafaţa tratată şi cantităţile utilizate, precum şi informaţii despre persoana responsabilă de efectuarea tratamentului, data începerii recoltării culturii agricole tratate şi documentul prin care aceasta s-a dat în consum populaţiei

Fermierul va ţine evidenţa la zi, după efectuarea fiecărui tratament, prin completarea şi ţinerea la zi a unui registru. Producătorul agricol numerotează paginile registrului. Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul, purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau a administratorului societăţii.

Ce riscaţi dacă nu respectaţi normele de econdiţionalitate?

Nerespectarea de către fermieri a normelor de ecocondiţionalitate conduce la aplicarea sancţiunilor administrative, prin reducerea cuantumului total al plăţilor sau excluderea de la întreaga sumă a schemelor de plăţi directe, ajutoarelor naţionale tranzitorii, care au fost acordate sau urmează a fi acordate beneficiarului respectiv în legătură cu cererile de ajutor pe care acesta le-a transmis sau urmează să le transmită în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea din una sau mai multe scheme de sprijin şi se poate aplica pentru unul sau mai mulţi ani calendaristici, cu excepția cazurilor de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale care au împiedicat respectarea acestor norme, precizează APIA.

Singurii scutiţi de scancţiuni administrative pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate sunt beneficiarii care participă la schema simplificată pentru micii fermieri.

Vizualizat: 4143 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Atenţie la aplicarea tratamentelor în culturi. Iată ce măsuri trebuie respectate pentru protecţia albinelor!

Atenţie la aplicarea tratamentelor în culturi. Iată ce măsuri trebuie respectate pentru protecţia albinelor!

Producătorii agricoli, (fermierii) unităţile silvice şi alte societăţi care prestează activităţi cu produse de protecţia plantelor sau beneficiază de tratamente fitosanitare trebuie să ia următoarele măsuri pentru reducerea riscului la intoxicaţiile cu PPP a familiilor de albine.

O nouă autorizaţie temporară pentru tratamentul seminţelor! Vezi produsele şi dozele recomandate!

O nouă autorizaţie temporară pentru tratamentul seminţelor! Vezi produsele şi dozele recomandate!

Agricultorii români vor putea utiliza sămânţă tratată în această campanie de primăvară. România a notificat Comisia Europeană cu privire la plasarea pe piaţă a produselor: Nuprid AL 600 FS, Poncho 600 FS, Seedoprid 600 FS, Cruiser 350 FS, insecticide cu acţiune asupra dăunătorilor: Tanymecus dilaticollis, Agriotes spp..

Norme GAEC şi SMR obligatorii din 2015

Norme GAEC şi SMR obligatorii din 2015

Începând din 2015, fermerii care solicită plăţi directe din bani europeni sau din bugetul naţional, precum şi cei care solicită fonduri europene prin anumite scheme de plăţi din PNDR 2014-2020 vor trebui să respecte 20 de norme privind ecocondiţionalitatea (GAEC şi SMR), potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Agriculturii.

Lucrări de sezon în livezi. Când şi cum aplicăm tratamentele?

Lucrări de sezon în livezi. Când şi cum aplicăm tratamentele?

După ce au fost recoltate şi ultimele soiuri de măr cu maturare de iarnă (Golden Delicios, Red Delicios, Starking Delicios, Florina, Generos, Mutsu, Pinova etc.), în livezi se aplică o serie de tratamente. 

Aplicarea tratamentelor fitosanitare în legumicultură - sfaturi utile

Aplicarea tratamentelor fitosanitare în legumicultură - sfaturi utile

În general, toate planurile de combatere a dăunătorilor din culturile legumicole elaborate de specialişti au ca bază principiul universal valabil potrivit căruia prevenirea apariţiei bolilor şi dăunătorilor este mai puţin costisitoare decât combaterea lor. 

Noi tehnici și tehnologii în tratamentele fitosanitare pentru cultura ciupercilor - seminar ştiinţific

Noi tehnici și tehnologii în tratamentele fitosanitare pentru cultura ciupercilor - seminar ştiinţific

Asociația Națională a Producătorilor de Ciuperci din România (ANPCR) organizează pe data de 14 noiembrie, în Poiana Brașov, seminarul științific cu tema: „Noi tehnici și tehnologii în tratamentele fitosanitare pentru cultura ciupercilor”.

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii