Rezultatul analizelor de laborator referitoare la bulbii de flori importaţi din Olanda va fi aflat marţi, a anunţat, la Timişoara, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Şeful de la Agricultură a arătat că le-a cerut celor care efectuează analizele de laborator să fie foarte atenţi, pentru a stabili dacă este vorba despre un agent patogen periculos sau nu.
„Sunt necesare analize de laborator foarte atent efectuate de serviciile noastre fito-sanitare, pentru a putea stabili cu exactitate dacă este vorba despre un agent patogen periculos sau nu, pentru că vorbim şi despre consecinţe economice. Avem laboratoare mari, care au fost dotate în ultimii ani cu echipamente performante, de mare precizie”, a declarat Tabără.
Anul trecut, din neglijenţă, au intrat în ţară seminţe infestate cu bacteria clavibacter, agent patogen care a distrus culturile de cartofi şi multe zone agricole au intrat în carantină, iar repercursiunile economice se vor simţi timp de mai mulţi ani, a mai menţionat ministrul.
Momentan, există doar suspiciuni că seminţele, tuberculii sau florile importate din Olanda sunt infestate cu bacterii patogene. Mai multe tiruri au fost oprite în vămile din Arad şi Bihor, iar inspectorii fito-sanitari au prelevat probe care au ajuns la Bucureşti, unde se află singurul laborator de profil din România.
Comisia Europeană este la curent cu informaţiile privind blocarea în vămile româneşti a transporturilor de flori, bulbi şi seminţe provenind din Olanda şi va verifica respectivele informaţii, a declarat luni Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului european pentru sănătate publică, John Dalli.
80% dintre florile din pieţele timişene provin din Olanda
La rândul său, Ambasada Olandei la Bucureşti a anunţat că a luat notă de măsurile luate de autorităţile române pentru a bloca importul de flori, seminţe şi bulbi, iar companiile olandeze exportatoare şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest subiect atât direct ambasadei, cât şi autorităţilor de profil din Olanda. Potrivit sursei citate, în prezent autorităţile olandeze sunt în contact cu autorităţile române pentru a obţine informaţii despre motivele pentru care s-au luat aceste măsuri de blocare a importurilor de flori, seminţe şi flori.
În pieţele de flori din Timişoara, numărul comercianţilor care vând flori olandeze a scăzut sensibil, luni. Peste 80% dintre florile comercializate în pieţele din Timiş provin din Olanda.
Ministrul Agriculturii a participat, luni, alături de ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Daniel Funeriu, la deschiderea noului an de studii la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara. sursa: agerpres