Fermierii care încasează subvenții de la APIA vor fi obligați să achite o cotizație la un Fond Mutual care urmează să fie creat. În caz de secetă, calamități naturale, etc, fermierii vor fi despăgubiți din acest Fond.
Se solicită o modificare în legislație prin care să se introducă o obligativitate a fermierilor care primesc subvenții, plăți de la APIA de a intra cu o cotă foarte mică în Fondul Mutual. În felul acesta ne asigurăm că lucrurile funcționează mult mai bine. Este solicitarea pe care au făcut-o federațiile fermierilor pentru a porni un astfel de proiect, a declarat pentru TVR ministrul Agriculturii Daniel Constantin. Cât de legal este să fie condiționată primirea unei subvenții de la Uniunea Europeană de achitarea unei cotizații la un Fond Mutual?
Dacă există un acord general, nu cred că este vreo problemă. Mai ales că vorbim și de plăți care se fac din bugetul național. Ca atare pentru componenta buget național cred că putem să introducem o astfel de chestiune. Dacă există, repet, acordul tuturor federațiilor fără de care nu am introdus niciodată o astfel de modificare. În noul PNDR avem suma de 200 de milioane de euro care stă și așteaptă să se constituie acest Fond Mutual.
În caz de secetă, inundații, etc. companiile de asigurări îi despăgubesc pe fermieri doar pentru 30% din suprafața afectată. Sunt două federații foarte mari ale fermierilor, Pro Agro și LAPAR și o să avem discuții cât de curând cu reprezentanții lor, promite șeful Agriculturii românești.
Alex Jurconi, pe când era președinte al Federației Pro Agro, a avut o tentativă de creare a unui Fond Mutual. Chiar Ministerul Agriculturii a fost cel care i-a pus frână pentru că a refuzat să acrediteze Fondul. Am pornit în mai 2014 cu buget, cu plan de afaceri și de activitate, am înființat 8 centre regionale și 12 secții specializate, am angajat 40 de oameni, de la experți până la personal administrativ. Am depus o documentație minuțios concepută pe 3.000 de pagini la Ministerul Agriculturii. În noiembrie 2014, Ministerul Agriculturii a refuzat să ne acrediteze. Singura explicație este un exces de putere. Argumentul invocat de Minister nu se susține și anume că acest organism nu are reprezentativitate la nivel național, a declarat pentru Agroinfo Alex Jurconi. Declarația a fost făcută în mai 2015 și poate fi citită integral aici.
Alex Jurconi a și acționat în judecată Ministerul Agriculturii, în mai 2015, și cere daune și compensații de 6,1 milioane de euro.