Schimbările din Ordinul ministrulul și din Ordonanța subvențiilor nu sunt înțelese la nivelul primăriilor. Există numeroase confuzii, iar micii fermieri sunt la capătul puterilor și vor să renunțe la subvenții.
Bieții oameni cer acte la primărie, merg la APIA, aici li se spune că nu este ceea ce li s-a cerut, se întorc la primărie și o țin tot așa. Astăzi (vineri, 8 mai a.c.) am stat la ușa prefectului de Mehedinți și l-am convins că trebuie să facem un turneu la cele cinci centre zonale APIA din județ. O să punem față în față lucrători APIA, primării și fermieri, spune Cornel Stroescu.
Chiar dacă s-a renunțat la o parte dintre actele cerute pentru plata pe suprafață, au rămas câteva probleme. Cea mai importantă este cea a succesiunilor nedezbătute. Moștenitorii multor terenuri nu au plătit unui notar public taxa de deschidere a succesiunii. Acum, primăriile refuză să le elibereze adeverințele care sunt conforme cu Registrul agricol și care demonstrează că acel teren este moștenit și lucrat de ei. Adeverința trebuie atașată obligatoriu la cererea unică de plată.
Sunt sunat de 100 de fermieri pe zi. Oamenii sunt disperați și-mi spun că vor să renunțe la subvenția pe suprafață. Le spun: oameni buni, știu că e cea mai mică subvenție din Europa, dar sunt niște bani de care vă ajutați. O să explic primăriilor că sunt obligate să le elibereze adeverințele atâta timp cât oamenii plătesc impozit pentru acel teren. Dacă așa se întâmplă în toata țara, atunci nici jumătate din suprafața lucrată nu poate fi declarată la APIA, adaugă fermierul.
A doua problemă pe care vrea să o rezolve Cornel Stroescu este digitizarea parcelelor. Avem o grămadă de fermieri mici, bătrâni sau care nu se pricep. Vreau să le propun agenților agricoli să facă pentru ei acest serviciu de digitizare contra unei taxe modice.
În județul Mehedinți, anul trecut erau înregistrați 32.000 de fermieri care au solicitat plata pe suprafață (SAPS). Cei de la APIA mi-au spus că până acum sunt înregistrate 3.500 de cereri. Când o să depună cererea toți fermierii?! Mai avem o lună de campanie și mai sunt și crescătorii de animale. Pentru ei nici măcar nu e pregătit sistemul informatic. Dacă facem socoteala, unui lucrător APIA îi revin, într-o lună, între 800 și 1.000 de fermieri. Un volum fantastic de muncă! Trebuie să fluidizăm cumva procedura altfel se va crea o îmbulzeală la APIA, spune fermierul.
Turneul este programat să înceapă marți, 12 mai, în centrele zonale Cujmir și Vânju Mare. Fermierul Cornel Stroescu exploatează 1.500 ha și este președintele Asociației Producătorilor Agricoli Mehedinți.