Avans de 50% sau 70%? Cât este subvenția pe suprafață, 77,08 euro/ha sau 72,69 euro/ha? Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) nu are, în acest moment, un procent stabilit pentru avansul din schema de plată unică pe suprafață (SAPS). Cuantumul subvenției este estimat în funcție de suprafața declarată eligibilă în 2014.
Centrele județene APIA nu știu, deocamdată, ce procent din SAPS li se va acorda fermierilor sub forma avansului? APIA ia ca punct de reper procedura de anul trecut, adică avans de 50% din plata pe suprafață și 75% din plățile pe agromediu. Cât privește cuantumul subvenției pe suprafață, acesta este estimat în funcție de suprafața declarată eligibilă anul trecut. În 2014, suprafața eligibilă la plată ar fi fost 9,8 milioane ha. Este cifra pe care a declarat-o ministrul Daniel Constantin în data de 15 iunie 2015.
Agroinfo va estima, așa cum face și APIA, să vedem care e cuantumul subvenției? Plățile pe suprafață au cea mai mare felie din plafonul național anual, stabilit pentru România de Comisia Europeană, adică 47%. Este procentul publicat de APIA. 1,6 miliarde de euro este plafonul național anual pentru plățile din FEGA, publicat în regulamentele europene. Deci, 47% din 1,6 miliarde de euro rezultă 752 de milioane de euro. Suma aceasta se împarte la numărul de hectare eligibile.
752 de milioane de euro împărțite la 9,8 milioane de hectare = 76,73 euro/ha. Este o estimare. Așa cum face și APIA din moment ce nu este încă stabilită suprafața eligibilă la plată. Doar când se va ști exact această suprafață eligibilă se va putea determina cu certitudine și cuantumul subvenției.
Fermierii români sunt deja confuzi. Au parte de o avalanșă de informații contradictorii. Astfel, secretarul de stat Daniel Botănoiu a declarat pentru TVR că 77,08 euro/ha ar fi cuantumul subvenției pe suprafață. APIA București a comunicat un alt cuantum când a început eliberarea adeverințelor de garantare a împrumuturilor pentru fermierii din sectorul vegetal, și anume 72,69 euro/ha.
Ce informații are APIA din teritoriu? APIA Gorj este, poate, singurul centru județean care publică lunar un buletin informativ, o decizie extrem de bună. Ca să vedem cât de informați sunt funcționarii APIA din teritoriu vom lua buletinul informativ din această lună, publicat pe 27 octombrie. Ce spune despre avansul din plățile directe?
Acordarea plăților în avans— Campania 2015
Conform art. 75 din Regulamentul UE 1306/2013, plăţile către beneficiarii schemelor de sprijin se fac în perioada 1 decembrie - 30 iunie a anului calendaristic următor, în maximum două tranşe, în perioada menţionată.
Statele membre pot plăti, înaintea datei de 1 decembrie, dar nu înaintea datei de 16 octombrie, avansuri de până la 50 % în cazul plăţilor directe şi de până la 75 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale.
Plăţile nu se fac înainte de finalizarea verificării condi-ţiilor de eligibilitate. Prin derogare, avansurile pentru sprijinul acordat în cadrul dezvoltării rurale pot fi plătite după finalizarea controalelor administrative în conformi-tate cu articolul 59 alineatul (1) Reg.1306/2013. Așadar, în perioada 16 octombrie—30 noiembrie 2015, APIA poate acorda plăți în avans din SAPS și agromediu, dacă sunt îndeplinite condițiile și cerințele de acordare.
În această perioadă, Centrul județean APIA Gorj face eforturi în vederea finalizării operațiunilor premergătoare autorizării la plata în avans, și anume: operarea verificarea cererilor de plată, introducerea și verificarea cererilor de modificare, verificarea administrativă a cererilor de plată, verificare calității de fermier activ, controale pe teren etc.
Conform declarațiilor existente în presă ale ministrului MADR, se avansează ca termen estimativ pentru demararea autorizării la plată și ulterior efectuării plăților în avans finalul lunii octombrie—începutul lunii noiembrie.
Pentru plata subvențiilor, o sumă de 850 de milioane de euro a fost pregătită de la bugetul de stat, conform Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. În acest an, fermierii români vor incasa de la APIA subvenții pe suprafață în valoare de 77,08 de euro pe hectar (SAPS), plata pentru înverzire fiind de 53,90 de euro pe hectar, potrivit secretarului de stat în MADR, Daniel Botănoiu. Scrie în Buletinul informativ.
Sunt pasaje publicate de Agroinfo, pe măsură ce s-au ivit noi informații sau noi declarații. Centrelor județene APIA nu li s-a comunicat, probabil, că a fost adoptat un regulament delegat de către Comisia Europeană, care stabilește pentru 2015 procente nițel mai mari pentru avans, 70% pentru SAPS și 85% pentru plățile pe agromediu (Regulamentul delegat 1748/30 septembrie). Pe de altă parte, informațiile furnizate, zilele acestea, fermierilor de către APIA centrală acreditează același procent de 50% pentru SAPS.
Ministrul Daniel Constantin a fost întrebat joi, 29 octombrie, care este procentul pentru avans? Șeful Agriculturii românești s-a raportat imediat la ceea ce a decis pe 30 septembrie Comisia Europeană. Răspunsul ministrului a fost că acest avans va fi de 70% din plata pe suprafață.
Așteptăm comunicatul oficial al APIA București să se știe clar cât este, de fapt, acest avans și care este cuantumul subvenției pe suprafață?