CULTIVAREA PLANTELOR MODIFICATE GENETIC! Fermierii români care cultivă porumb modificat genetic MON810 sau alte plante modificate genetic, a căror cultivare este permisă în România, trebuie să știe că se schimbă regulile!
Potrivit unor directive europene în vigoare, de la 3 aprilie 2017, statele membre în care sunt cultivate OMG-uri iau măsurile necesare în zonele de frontieră ale teritoriului lor pentru evitarea unei eventuale contaminări transfrontaliere a statelor membre vecine în care cultivarea OMG-urilor respective este interzisă. Cu excepţia cazului în care nu este necesară luarea unor astfel de măsuri având în vedere existenţa unor condiţii geografice specifice. Măsurile respective se comunică Comisiei Europene.
Printr-un proiect de act normativ, Ministerul Agriculturii propune modificarea și completarea legislației în domeniul autorizării şi controlului cultivatorilor de plante modificate genetic, cu măsuri menite să asigure prevenirea impurificării transfrontaliere cu polen provenit de la porumbul modificat genetic MON 810, care se poate cultiva legal în România, a culturilor de porumb convențional sau ecologic din Republica Bulgaria și Ungaria, state membre ale Uniunii Europene cu care România se învecinează, în care cultivarea porumbului modificat genetic MON 810 este interzisă.
În localitățile de pe frontiera cu Bulgaria și Ungaria, se instituie următoarele măsuri:
-în localitățile limitrofe frontierei de uscat cu Republica Bulgaria, care se învecinează cu zone de câmp din Republica Bulgaria, înființarea culturilor de plante modificate genetic este interzisă în limita a 200 metri față de frontiera de uscat româno-bulgară;
-în localitățile limitrofe frontierei de uscat cu Ungaria, care se învecinează cu zone de câmp din Ungaria, înființarea culturilor de plante modificate genetic este interzisă în limita a 200 metri față de frontiera de uscat româno-ungară.
În toate cazurile în care se depun dosare în vederea autorizării cultivării de plante modificate genetic, în locații limitrofe frontierei de uscat româno-bulgare și româno-ungare reprezentanții Direcțiilor pentru Agricultură județene, cu atribuții în domeniul autorizării cultivatorilor de plante modificate genetic, verifică pe teren dacă locațiile unde urmează să fie amplasate culturile de plante modificate genetic se află în limita a 200 metri față de frontierele menționate, după caz.
Distanța de 200 metri, reprezintă distanța de izolare practicată în România pentru asigurarea coexistenței culturilor de porumb modificat genetic, cu cele convenționale și ecologice.
Inspectorii din cadrul Direcțiilor pentru agricultură județene, cu atribuții de control în domeniul organisme modificate genetic, vor verifica conform tematicilor anuale de control, respectarea acestor măsuri.
Ministerul Agriculturii a elaborat, în acest sens, proiectul de ordin privind modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 61/2012 privind autorizarea şi controlul cultivatorilor de plante modificate genetic şi măsuri pentru asigurarea coexistenţei plantelor modificate genetic cu cele convenţionale şi ecologice. Proiectul de act normativ este publicat pe pagina MADR.
(Sursa: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale)