ÎN PROIECT. Producătorii și importatorii de alimente vor fi obligați să scrie pe etichetă ce conțin în realitate alimentele de pe raftul magazinelor. Consumatorul român trebuie să știe ce mănâncă. Amenzile vor fi uriașe pentru etichetele care induc în eroare consumatorul prin informații greșite sau false. O etichetă falsă poate fi amendată cu până la 50.000 de lei. Este un proiect de lege al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.
Liderii organizațiilor fermierilor români au cerut încă de anul trecut să fie etichetate produsele lactate, să se știe trasabilitatea produsului, de unde provine laptele din care sunt fabricate și ce s-a folosit la fabricarea produsului. În felul acesta, consumatorii români vor putea face diferența între un produs provenit din fermele românești și unul din cine știe ce colț de lume.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern care impune etichetarea reală a produselor și care prevede amenzi uriașe pentru alimentele etichetate greșit sau care ascund informații despre produsul respectiv.
Dacă acum sunt valabile amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei, acestea ar urma să ajungă, în viitorul apropiat, la cuantumuri cuprinse între 1.000 și 50.000 de lei.
De constatarea neregulilor și aplicarea amenzilor se vor ocupa, în funcție de competențele specifice, reprezentanții ANPC, ai Ministerului Sănătății, ai Ministerului Agriculturii și Dezvotării Rurale și ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Cumpărătorii nu trebuie să fie induși în eroare din cauza informațiilor produselor alimentare, se arată în proiect. În caz contrar, amenzile vor fi cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei. De exemplu, inducerea în eroare se poate face:
• în privința valabilității produselor, a țării de origine sau a locului de proveniență, a metodei de fabricație sau producție;
• atribuind alimentelor efecte sau proprietăți pe care nu le au;
• sugerând că alimentele au caracteristici speciale când, în realitate, acestea există la toate produsele similare.
Amenzile de zeci de mii de lei vor mai putea fi aplicate pentru simplul fapt că informațiile alimentelor nu sunt precise, clare și ușor de înțeles de către consumatori. Sau pentru că sunt atribuite produselor proprietăți de prevenire, tratament sau vindecare a unei boli umane.
În măsura în care știu sau presupun că informațiile alimentelor nu respectă legislația în vigoare, firmele nu pot să le furnizeze, altfel vor risca amenzi între 3.000 și 30.000 de lei.
Sancțiunea va fi valabilă și dacă o firmă intervine asupra informațiilor unui produs alimentar și astfel induce în eroare cumpărătorii sau reduce cumva posibilitățile acestora de a alege în cunoștință de cauză. Amenzile se vor aplica și dacă produsele alimentare preambalate ajung în restaurante sau cantine lipsite de anumite informații. Mai precis, aici este vorba de informații precum lista ingredientelor, cantitatea netă, valabilitatea sau ingredientele ce pot provoca alergii.
AMENDĂ DE PÂNĂ LA 10.000 DE LEI!
Amenzi de la 1.000 de lei la 10.000 de lei dacă nu sunt respectate următoarele reguli de etichetare:
Fiecare produs alimentar trebuie să fie însoțit de informații precum denumirea, lista ingredientelor, alergenii, cantitatea netă a produsului ori a anumitor ingrediente, valabilitatea, condițiile de păstrare, țara de origine sau declarația nutrițională.
Informațiile obligatorii trebuie să fie poziționate într-un loc evident, pentru a fi ușor de văzut și de citit. Nu trebuie să fie ascunse, trunchiate sau separate prin alte reprezentări scrise sau imagini, de exemplu.
Pe etichetă trebuie indicate condițiile speciale de păstrare și/sau folosire a alimentelor, condițiile de păstrare și/sau termenul limită de consum pentru alimentele al căror ambalaj a fost deschis.
Trebuie identificat lotul din care fac parte alimentele. Indicarea lotului va trebui să fie precedată de litera „L” care să se vadă clar și distinct pe etichetă.
O amendă cuprinsă între 2.000 și 5.000 de lei vor risca firmele care nu oferă informațiile obligatorii ale alimentelor la vânzarea acestora în magazine online. Concret, informațiile obligatorii despre produsele alimentare preambalate (exceptând valabilitatea) trebuie să fie puse la dispoziția cumpărătorilor în prealabil și să apară, practic, pe site-ul magazinului online. Apoi, toate mențiunile obligatorii, deci și valabilitatea alimentelor, trebuie puse la dispoziție la momentul livrării.
IMPORTANT! Acesta este un proiect de hotărâre de Guvern, care urmează să fie supus aprobării Guvernului. Abia după ce va fi aprobat de Executiv va fi pus în aplicare.
(Surse: ANPC, avocatnet.ro)