Adama
AGRICOVER

Alba: Păşunea şi-a luat zborul şi dusă a fost!

Publicat: 02 februarie 2015 - 16:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comuna Vinţu de Jos din judeţul Alba are o gară-nod feroviar. Urma să aibă şi un aerodrom! Totodată, în comună activează o asociaţie de crescători de animale, numită “Mureşul”. Vinţu de Jos ar fi trebuit să mai aibă şi o păşune comunală, unde să pască cele câteva zeci de văcuţe ale sătenilor... Dar, izlazul satului a dispărut.

Din punct de vedere juridic, pur şi simplu, nu mai figurează ca păşune comunală. Alţii sunt acum proprietarii, iar păşunatul a fost restrâns pe o suprafaţă mult diminuată, şi aceea pregătită să fie concesionată oricând pentru desfăşurarea unor activităţi industriale.

Cu ochii pe păşunea satului
Împreună cu Victor Suciu, preşedintele asociaţiei, şi cu alţi câţiva săteni, traversez o punte peste râul Pianu, apoi ajung pe un dig de pământ. Prin apropiere curge Mureşul. De o parte şi de alta a digului se întinde una dintre păşunile satului. Se numeşte “Sărături” şi, împreună cu alte corpuri de păşune, a fost trecută, în data de 28 februarie 2008, din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a comunei, printr-o serie de hotărâri ale Consiliului Local Vinţu de Jos. “Sărături” are 29 de hectare. Adăugând şi suprafaţa celorlalte păşuni trecute atunci în proprietatea privată a comunei, vorbim de un total de 100 de hectare.

pasunea-Saraturi_b

Motivul acestei operaţiuni administrativ-juridice din 2008 a fost, după cum relevă Art 3.: “punerea în posesie a persoanelor îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor”. Este vorba, aşadar, de reconstituirea dreptului de proprietate pentru persoane care nu fuseseră împroprietărite după Revoluţie pe vechiul amplasament, cel deţinut înainte de venirea regimului comunist, iar păşunea comunală, proprietate publică, era taman bună pentru a satisface nevoia de reîmproprietărire. De ce nu s-au mai găsit cele 100 de hectare pe vechile amplasamente, fiind necesară împroprietărirea pe păşunea comunală, nu-i simplu de aflat. (...)
„Sărături”, păşunea unde m-am deplasat cu un grup de vinţeni, a avut altă soartă. A fost, mai departe, scoasă din circuitul agricol şi încadrată juridic drept “teren pentru construcţii”, fiindcă primarul de atunci, Alexandru Danciu, îşi propusese să construiască acolo un aerodrom! Prin urmare, din câteva mişcări operate la Primărie, păşunea comunală a încetat să mai fie un bun public, aşa cum era din 1922, şi chiar de mai înainte, de pe vremea Imperiului Austro-Ungar, şi a devenit un bun privat al unor săteni, iar o parte a încetat să mai fie, din punct de vedere juridic, păşune, devenind teren pentru construcţii, deşi nu s-a mai construit nimic. Deocamdată.

Citeşte articolul integral în revista Ferma, ediţia 1-14 februarie 2015!

Vizualizat: 1867 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii