Adama
AGRICOVER

Agrostar: Despăgubirile pentru secetă vin prea târziu. Apa pentru irigat este mai scumpă decât apa minerală!

Publicat: 19 august 2015 - 12:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Federația Agrostar apreciază că despăgubirile pentru secetă promise de ministrul Agriculturii şi de Guvern, în cazul în care acestea vor fi acordate, vin prea târziu, în condițiile în care agricultorii au nevoie de bani pentru lucrările de toamnă și pentru a cumpăra furaje pentru iarnă. Agrostar acuză MADR că nu a luat nici o măsură de prevenire a efectelor secetei, deşi se ştia de luni bune că va fi o vară secetoasă şi că nu face nimic concret pentru irigarea suprafețelor, acolo unde acest lucru ar fi posbil.

„Federația AGROSTAR, cea mai mare organizație sindicală din domeniul agricol, îi avertizează pe producătorii agricoli care au de suferit de pe urma secetei că, în cel mai optimist scenariu, vor primi despăgubiri anul viitor, iar dacă se va întâmpla ca în cazul despăgubirilor pentru grindină (pe anul 2014, când mulți agricultori afectați nu au primit banii), există riscul să nu primească nici un ban”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Agrostar.

„Federația Agrostar a aflat cu surprindere că ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a întâlnit cu mai multe organizații ale producătorilor agricoli, printre acestea neregăsindu-se și reprezentanți ai micilor agricultori, care sunt cei mai afectați de secetă. Întâlnirea a avut loc tardiv, în condițiile în care seceta durează de mai multe luni și, până acum, Ministerul Agriculturii nu a părut interesat de această situație. Deși se știa de luni bune că va fi o vară secetoasă, nu doar în România, ci chiar la nivelul Europei, Ministerul Agriculturii nu a luat nici o măsură pentru a diminua efectele secetei. Ar fi trebuit înființat un Comitet care să gestioneze situația. Ministerul ar fi trebuit să promoveze un act normativ prin care să fie redus prețul la apa pentru irigații, în prezent aceasta fiind mai scumpă decât apa minerală. De asemenea, era necesară o monitorizare a suprafețelor și a zonelor afectate”, susţine secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.

Despăgubirile pentru secetă vor fi acordate „în limitele permise de buget”!

Agrostar reaminteşte că ministrul Daniel Constantin a declarat că ajutoarele pentru fermierii afectaţi de secetă vor fi acordate „în limitele permise de buget”:

„Vom încerca sa identificăm pierderile pe fiecare fermier în parte și pe suprafețele respective să intervenim cu despăgubiri în limita permisă de bugetul de stat. (…) Aceasta va fi legiferată printr-o Hotărâre de Guvern, cel mai probabil în luna septembrie, urmând ca la prima rectificare bugetară, în funcție de resursele pe care le primim, să și acordăm aceste despăgubiri în 2015”, a spus, recent, ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.
"(…) În ceea ce privește despăgubirile pentru fermierii mari, ministrul a precizat că trebuie notificată Comisia Europeană, deoarece valoarea despăgubirilor este ceva mai mare. „Pentru fermierii mari, pentru că valoarea despăgubirilor este ceva mai mare, trebuie să notificăm Comisia Europeană după ce vom încheia statistica la care lucram cu acele comisii (comisiile de evaluare a pagubelor). Estimăm că răspunsul Comisiei va veni în câteva luni de zile și imediat vom acorda, cel mai probabil la începutul lui 2016. De asemenea, lucrăm și la documentele pregătitoare pentru a solicita și CE un ajutor, cu speranța că îl vom și primi, dacă nu, există deja un angajament al Guvernului pentru celelalte scheme la care am facut referire”, a adăugat Daniel Constantin.

seceta-porumb_b

În plus, mai susţine reprezentanţii Agrostar, „Ministerul Agriculturii nu face nimic concret pentru irigarea suprafețelor, acolo unde acest lucru ar fi posbil”. Federația Agrostar cere, încă o dată, o strategie pe termen mediu și lung, care să prevadă investiții masive în sistemul de irigații și înfiintarea de perdele de protecție, în contextul în care fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente.

Din datele Agrostar, în prezent, culturile cele mai afectate de secetă sunt cele de porumb, rapiță, floarea soarelui. De asemenea, se confruntă cu probleme și crescătorii de animale.

Vizualizat: 1876 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

PNL: Guvernul să le dea fermierilor avans sau adeverinţă de credit în contul despăgubirilor pentru secetă

PNL: Guvernul să le dea fermierilor avans sau adeverinţă de credit în contul despăgubirilor pentru secetă

Din opoziţie, reprezentanţii Partidului Naţional Liberal (PNL) propun ca Guvernul să le plătească fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă un avans fix din despăgubirile promise sau să le dea adeverinţe de credit în contul compensaţiilor financiare pe care statul le va plăti, cel mai probabil, abia anul viitor.

Doar 22 de judeţe au comisii de evaluare a pagubelor produse de secetă

Doar 22 de judeţe au comisii de evaluare a pagubelor produse de secetă

Fermierii care au înregistrat pierderi din cauza secetei în anul 2015 vor primi despăgubiri de la bugetul de stat, dar numai după ce vor fi finalizate evaluările făcute de comisiile constituite pe lângă prefecturi, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul discuţiilor cu fermierii, din 17 august 2015. Până în prezent însă, doar 22 de prefecturi judeţene au activat comisiile de evaluare a pagubelor produse de secetă.

Fermierii vor primi despăgubiri pentru secetă abia în 2016. Ce suprafeţe sunt excluse de la plată?

Fermierii vor primi despăgubiri pentru secetă abia în 2016. Ce suprafeţe sunt excluse de la plată?

Ministrul Agriculturii le dă din nou asigurări fermierilor ale căror culturi agricole sunt calamitate de secetă în 2015 că vor primi despăgubiri de la bugetul de stat. Dacă micii fermieri pot spera să primească bani mai repede, pentru marii fermieri compensaţiile vor veni abia în primăvara anului viitor, însă nu toţi vor primi despăgubiri pentru toate suprafeţele afectate de secetă.

Victor Ponta promite despăgubiri pentru culturile arse de secetă! Premierul nu spune despre câți bani e vorba

Victor Ponta promite despăgubiri pentru culturile arse de secetă! Premierul nu spune despre câți bani e vorba

Victor Ponta și Daniel Constantin s-au întâlnit, săptămâna trecută, pentru a discuta despre despăgubirile pe care Guvernul le pregătește pentru fermierii afectați de secetă.

LAPAR cere Guvernului „asigurări ferme” că evaluarea pagubelor cauzate de secetă va fi corectă

LAPAR cere Guvernului „asigurări ferme” că evaluarea pagubelor cauzate de secetă va fi corectă

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), îi cere primului ministru Victor Ponta „asigurări ferme că evaluarea pagubelor cauzate de seceta prelugită din această vară va fi una corectă”, iar fermierii „vor primi ce li se cuvine în urma acestui caz de calamitare masivă a recoltelor”. Baciu a declarat că fermierii vor discuta despre pagube şi despăgubiri într-o întâlnire programată luni, 17 august, la MADR, la care ar putea participa şi premierul Victor Ponta.

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

26 noiembrie 2024 - 18:28

Fermierii din Polonia protestează din nou și au blocat iar un punct de frontieră cu Ucraina. Ei nu permit intrarea camioanelor cu produse agricole din țara vecină, nemulțumiți de prețurile mici cu care sunt importate acestea.

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii