Vremea va fi mai caldă decât în mod normal în aproape toată ţara, dar mai ales la câmpie, iar ploi vor fi doar local şi nesemnificative din punct de vedere agricol, în perioada 16 - 22 septembrie 2015, prognozează meteorologii.
Caracteristici meteorologice
Intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit la nivelul întregii ţări, chiar deosebit de caldă în zonele de câmpie.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 14-30 C în cea mai mare parte a ţării, abaterile termice pozitive fiind de 1-12C.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 22-35°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va situa între 6-25°C în majoritatea regiunilor agricole, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni.
Temperatura medie diurnă a solului pe adâncimea de 5 cm va oscila între 16-31°C pe aproape întreg teritoriul, optimă pentru continuarea lucrărilor de însămânţare la speciile de toamnă şi parcurgerea fazelor de germinare şi răsărire la culturile semănate până la această dată.
Sunt posibile ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de apă va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Dobrogea, Moldova, Maramureș, Banat, cea mai mare parte a Crișanei, sudul și nord-vestul Olteniei, estul, nordul și local în sud-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei. Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, pe suprafeţe extinse din Transilvania, Oltenia, vestul, nord-vestul și sudul Munteniei, izolat în vestul Crișanei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, procesele de maturare ale speciilor prăşitoare vor fi mai intense, semnalându-se forţări stadiale, iar lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea înfiinţării culturilor de toamnă în epoca optimă se vor desfăşura cu dificultate.
De asemenea, ritmurile vegetative ale culturilor de câmp vor evolua pe ansamblu normal pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.
Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla predominant la maturitate deplină (30-100%) şi recoltare, în majoritatea zonelor de cultură.
În funcţie de data semănatului, porumbul îşi va definitiva maturitatea în ceară (90-100%), plantele aflându-se la maturitatea deplină (10-100%) şi recoltare.
Sfecla de zahăr din principalele bazine specializate îşi va continua îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină (70-100%).
Cultura de cartof va înregistra fazele de uscare a vrejilor şi recoltare la speciile ajunse la maturitatea tehnologică, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.
În plantaţiile pomi-viticole vor predomina acumularea zaharurilor, coacerea şi maturarea fructelor/boabelor, precum şi recoltarea la speciile ajunse la maturitate deplină.
La rapiţa şi orzul de toamnă semănate în epoca optimă se vor semnala primele faze de vegetaţie (germinare-răsărire), totodată extinzându-se lucrările de semănat.
Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături de toamnă, pregătirea patului germinativ, semănat) se vor desfăşura în general normal, acestea fiind întrerupte în zilele cu precipitaţii.
- Lucrări de recoltare, transport şi depozitare la culturile prăşitoare şi pomiviticole;
- Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
- Pregătirea terenurilor şi însămânţarea culturilor de toamnă în epoca optimă (rapiţă şi orz), îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă în stratul arabil al solului;
- Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile pomi-viticole.
(sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie)