Luna iulie 2015 va fi caldă şi secetoasă, cu temperaturi chiar foarte ridicate în zonele sudice şi sud-estice şi precipitaţii deficitare în aproape toate regiunile agricole, exceptând vestul şi centrul ţării, estimează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Caracteristici termice şi hidrice
Sub aspect termic, luna iulie 2015 se va caracteriza printr-o vreme normală în cea mai mare parte a ţării, iar în zonele sudice şi sud-estice, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod obişnuit.
Se întrevăd cantităţi lunare de precipitaţii deficitare din punct de vedere agricol în aproape toate regiunile agricole, exceptând vestul şi centrul ţării, unde acestea vor putea fi apropiate de mediile multianuale.
Aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv, precizează ANM.
Starea solului
În cultura neirigată de porumb, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm la sfârşitul lunii iulie 2015, va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în majoritatea zonelor de cultură. Rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare şi local apropiate de optim, în Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Olteniei şi local în nord-vestul Moldovei.
Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de vegetaţie la speciile de câmp şi pomi-viticole vor fi în general normale, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, ca urmare a temperaturilor maxime din aer, situate peste pragurile critice (30...32°C) de rezistenţă a plantelor, la culturile de floarea-soarelui şi porumb, local, se va înregistra fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele amiezii, precum şi îngălbenirea/uscarea prematură a frunzelor bazale, în special în sudul şi sud-estul ţării. De asemenea, în zonele afectate de seceta pedologică, evoluţia fenologică la speciile de prăşitoare va fi încetinită, starea de vegetaţie a plantelor fiind medie şi slabă.
La grâul de toamnă înfiinţat în perioada optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar la culturile întârziate fenologic se va definitiva maturitatea deplină.
Floarea-soarelui îşi va definitiva formarea capitulului, aflându-se predominant în fazele de înflorire şi maturitate în ceară.
Cultura de porumb va înregistra apariţia paniculului, înflorirea şi mătăsirea, precum şi maturitatea în lapte, îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii.
Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură îşi va continua dezvoltarea aparatului foliar, alungirea/îngroşarea axei hipocotile, iar cartoful pentru consum, înflorirea şi creşterea tuberculilor, precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară.
În majoritatea plantaţiilor, seminţoasele (măr, păr, gutui) se vor afla în fazele de creştere a rodului, acumulare a zahărului si coacerea fructelor, iar sâmburoasele (cais, piersic şi prun) vor parcurge maturarea fructelor şi recoltarea.
La viţa de vie se vor semnala creşterea frunzelor, lăstarilor, iar la soiurile timpurii de masă, creşterea şi maturarea boabelor, în toate podgoriile.
Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%, mai precizează ANM.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, praşile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor efectua în bune condiţii:
• Lucrări de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă si fructele de sezon;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie, respectiv combaterea bolilor şi dăunătorilor, ferilizări, erbicidări, praşile manuale. (Sursa: ANM)