Temperaturile vor fi mai mari decât în mod normal şi în luna august 2015, în aproape toată ţara, iar ploile vor fi extrem de puţine, astfel încât la finalul lunii seceta pedologică va fi prezentă pe suprafeţele care nu sunt irigate în toate zonele agricole, prognozează meteorologii. Seceta va afecta recoltele de porumb, floarea soarelui, cartof şi sfeclă de zahăr.
Estimǎrile privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna august 2015 realizate de Administraţia Naţională de Meteorologie nu exclud însă intervale scurte cu fenomene extreme.
Caracteristici termice şi hidrice
În luna august 2015 va predomina un regim termic mai ridicat decât în mod obişnuit în majoritatea zonelor de cultură, exceptând regiunile nordice şi centrale, unde vremea va fi în general normală.
Sub aspect pluviometric, cantităţile de apă prognozate se vor situa sub normele climatologice pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, valorile cele mai scăzute fiind posibile în zonele sudice şi sud-estice.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
La data de 31 august 2015, conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va menţine la valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării.
Caracteristici fenologice
Pe fondul stresului termic şi hidric persistent din aer şi sol, starea de vegetaţie a culturilor prăşitoare neirigate va continua să se deprecieze treptat, îndeosebi pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică de lungă durată. Totodată, aceste condiţii vor determina forţarea proceselor de maturare, ofilirea, uscarea parţială/totală a aparatului foliar, formarea de ştiuleţi slab dezvoltaţi şi incomplet formaţi la porumb, iar la floarea-soarelui capitule mici, un procent ridicat de seminţe seci, potenţialul productiv fiind astfel diminuat.
De asemenea, la cartof se vor putea înregistra un număr scăzut de tuberculi/cuib, aceştia fiind subdimensionaţi, iar la sfecla de zahăr ritmul de creştere în greutate a rădăcinii, precum şi procesul de acumulare a zaharurilor va fi încetinit.
Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge maturitatea lapte-ceară în majoritatea zonelor agricole, iar în jumătatea de sud a ţării se vor înregistra maturitatea deplină şi recoltarea la hibrizii extratimpurii şi timpurii.
Cultura de floarea-soarelui se va afla în fazele de maturitate ceară şi deplină, iar în zonele de câmpie lucrările de recoltare se vor desfăşura pe arii extinse.
În centrul, estul şi vestul ţării, la sfecla de zahăr vor predomina alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, precum şi începutul acumulării zaharurilor în rădăcină.
Cartoful îşi va continua creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică în special la soiurile tardive şi semitardive, totodată fiind posibilă declanşarea recoltării.
La speciile pomicole se vor semnala creşterea, dezvoltarea şi coacerea fructelor, concomitent cu acumularea zahărului, precum şi recoltarea la soiurile de sezon.
Viţa de vie se va afla în fazele de creştere şi maturare a boabelor în aproape toate podgoriile, precum şi recoltarea la soiurile extratimpurii şi timpurii de vară.
Pe terenurile agricole unde se menţin deficite ridicate de umiditate în sol, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, tratamente fito-sanitare, arături, etc.) se vor efectua în general cu dificultate.
Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
-Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
-Efectuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor în vederea însămânţărilor de toamnă, îndeosebi pe suprafeţele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului;
-Continuarea lucrărilor de recoltare la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole aflate la maturitatea tehnologică. (sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie)