Temperaturi caniculare şi furtuni în mai multe zone din ţară ne aşteaptă şi în perioada 15 - 21 iulie 2015, prognozează meteorologii. Asta, în timp ce seceta, care a decimat producţiile la culturile de toamnă, afectează şi porumbul în aproape toate zonele agricole.
Caracteristici meteorologice
Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii ţări.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 17 - 30°C valori mai ridicate cu 1 - 6°C în raport cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 23 - 37°C, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura minimă a aerului se va situa între 10...23°C, posibil mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei.
Sub aspect pluviometric se întrevăd precipitaţii sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, îndeosebi în nordul, centrul şi nord-estul ţării. În primele zile, cantităţile de apă pot depăşi, izolat 15 l/mp.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura de porumb, conţinutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Banat, Crişana, Maramureş, Moldova şi Dobrogea, vestul Transilvaniei, nordul şi izolat în sud-estul Olteniei, estul şi sudul Munteniei. Pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, Oltenia şi Muntenia, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de vegetaţie la speciile de câmp şi pomi-viticole vor fi intense îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile critice (30...32°C) de rezistenţă ale plantelor, se va înregistra ofilirea temporară și răsucirea frunzelor în orele de amiază, la culturile prășitoare, îndeosebi în zonele afectate de seceta pedologică.
La grâul de toamnă înfiinţat în perioada optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar culturile întârziate fenologic se vor afla la maturitatea în ceară şi deplină (10-100%).
Cultura de rapiţă semănată în afara epocii optime se va recolta pe ultimele suprafeţe.
Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla la formarea capitulului (60-100%), înflorire (50-100%) şi maturitate în ceară (10-25%).
Funcţie de precocitatea hibridului, porumbul va parcurge fazele de formare a paniculului (40-100%), înflorire şi mătăsire (10-100%).
La sfecla de zahăr vor predomina fazele de înfrunzire (21-30 frunze), precum şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (70-100%), iar la cartof creşterea tuberculilor, înflorirea şi veştejirea vrejilor (30-100%), în principalele bazine de cultură.
La speciile de seminţoase (măr, păr) predominante vor fi creşterea fructelor şi acumularea zahărului, iar la sâmburoase (cireș, vișin, cais și piersic), maturarea fructelor şi recoltarea acestora.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se vor semnala în continuare creşterea lăstarilor/frunzelor, formarea şi creşterea boabelor.
Lucrări recomandate
Condiţiile meteorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole specifice (recoltare, transport, depozitare, erbicidări, praşile manuale, tratamente fito-sanitare, precum și eliberarea terenurilor de resturile vegetale).
- Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă şi fructele de sezon
- Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile prăşitoare, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, praşile manuale);
- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
- Aplicarea irigaţiilor pe terenurile agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică. (sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie)