Datorii, da! Subvenții, ba! Falimentul bate la ușă! Fermierii români par să-și piardă răbdarea. Liderii celor mai importante organizații din agricultură recunosc că, oricât ar încerca să medieze relația cu Ministerul Agriculturii, presiunea fermierilor din țară devine din ce în ce mai mare.
Să ne acordați subvențiile, domnule ministru! Fermierii nu cer ceva ce nu li se cuvine. Au nevoie pentru însămânțarea de culturi și aplicarea îngrășămintelor. Faceți ceva! Scoateți din sistem persoanele care îngreunează procesul!!
Este doar unul dintre mesajele pe care agricultorii au ajuns să le posteze pe pagina oficială de Facebook a ministrului Achim Irimescu.
Un alt fermier îi spune șefului de la Agricultură că și-a achitat toate datoriile la furnizori de inputuri pentru că s-a bazat pe subvenție și acum nu știe cum își va plăti la ratele la utilajele agricole.
Fermierii români îl presează, îl roagă, îl întreabă pe ministrul agriculturii care este ziua în care-și vor primi subvențiile integrale. Mulți dintre ei îl sfătuiesc să testeze competența funcționarilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și ai Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR). Incertitudinea pare să macine agricultura la momentul acesta.
Laurențiu Baciu, liderul LAPAR, spune că fermierii din țară sunt deciși să iasă în stradă. Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine spune că a solicitat o întâlnire cu primul-ministru Dacian Cioloș și în același timp i-a cerut ministrului agriculturii să găsească o soluție în termen de o săptămână.
Cornel Stroescu, președintele Camerei Naționale Agricole, a lansat un apel instituțiilor bancare prin care le cere să aibă clemență pentru fermierii care au împrumuturi și sunt nevoiți să întârzie cu plata ratelor.
Anul 2015 a fost un an dezastruos pentru aproape toată țara: secetă excesivă, subvențiile nu au intrat în conturile fermierilor, iar presiunile cu instrumente de plată și cereri de insolvență nu reprezintă o soluție nici pentru bănci sau societățile de creditare, leasing sau inputuri și nici pentru fermieri! Păsuirea sau clemența e singura soluție pentru ambele părți. Numărul cererilor de insolvență crește de la o zi la alta, falimentarea fermierilor din țară va avea consecințe grave, atât pentru agricultură, dar mai ales pentru economia României, spune Stroescu, fermier în Mehedinți.
În acest moment, termenul de la care va începe virarea subvențiilor către fermieri nu este bătut în cuie. În discuțiile pe care ministrul agriculturii le are cu fermierii se fac doar promisiuni. Nici cuantumul subvenției pe suprafață sau a celei pe cap de animal nu este încă stabilit.
O parte dintre fermieri a încasat avansul pe suprafață în decembrie 2015. APIA a informat că a virat suma de 255.448.679 euro pentru o suprafață eligibilă de 5.753.954 hectare. 602.159 de agricultori au beneficiat de avansul din schema unică pe suprafață (SAPS) din cei peste 900.000 de fermieri care au depus cererea unică de plată pentru campania 2015.