Sunt fermieri care abia ar mai avea bani de pâine! Toți banii i-au investit în campania de primăvară, înființarea culturilor, în hrana animalelor. Fermierii români sunt mai săraci cu fiecare zi pentru că subvențiile europene pe care se bazează mulți dintre ei nu au ajuns nici acum în buzunarele lor. Tensiunea crește, iar fermierii spun că pregătesc ample proteste după 15 martie!
Suntem în martie și fermierii români au primit până acum doar un avans de 54 de euro/ha din plata pe suprafață. Aproximativ 255 de milioane de euro au fost virate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Grosul banilor europeni nu s-a împărțit încă. Sunt 1,3 miliarde de euro care trebuie să ajungă la fermieri și asta a recunoscut-o și ministrul agriculturii, Achim Irimescu, în fața parlamentarilor români.
Inițial, fermierii au amenințat că ies la proteste pe 1 martie. Aveau și o listă lungă de revendicări pe care au depus-o la Ministerul Agriculturii. Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine, s-a întâlnit cu ministrul agriculturii pe 24 februarie. El i-a cerut șefului de la Agricultură să le fie plătite fermierilor subvențiile în martie.
Ministrul a promis că va plăti și pentru crescătorii de animale subvenția pe suprafață după data de 8 aprilie. Sunt 55.000 de crescători de animale care solicită la APIA doar subvenții din zootehnie. Pentru aceștia, plata subvențiilor se va face abia după 25 mai 2016, a spus ministrul agriculturii. Reprezentanții fermierilor au declarat imediat după întâlnirea cu ministrul de resort că nu vor renunța la proteste. Doar le amână.
Ce au de gând cu noi? Vor să lichideze fermierul român?! Vor terminarea agriculturii românești?! Suntem în discuții cu crescătorii de bovine, dar și cu legumicultorii, cu Federația Sindicatelor, Agrostar. De data asta vrem să ieșim toți fermierii în stradă după 15 martie, indiferent că suntem crescători de animale sau avem ferme vegetale. Nu am stabilit încă ziua, dar nu se mai poate așa! Când întrebăm despre subvenții ni se răspunde că este timp până la 30 iunie 2016, când e termenul limită fixat de regulamentele europene. Dacă așa suntem tratați, nu ne mai rămân decât protestele!
Asociațiile fermierilor au fost terminate de modificările din Ordinul subvențiilor 619. Nu mai sunt obligatorii pentru APIA adeverințele, atunci fermierii nu mai plătesc cotizațiile la asociații. Din ce bani să ținem o asociație? Pentru că sunt la mijloc cei 7 euro/cap de oaie sprijin cuplat, în registrele genealogice o să ajungă toate oile care au 4 picioare și lână. Acolo trebuie înscrise animalele de elită. I-am cerut ministrului Achim Irimescu să-l demită pe directorul Gheorghe Neață, care se ocupă de zootehnie. Ministrul nu mi-a răspuns, se revoltă Marcel Andrei, liderul Sindicatului Crescătorilor de Ovine din România.