Producătorii agricoli italieni îşi valorifică marfa în propria ţară. Valoarea produselor agroalimentare exportate de Italia atinge nivelul Produsului Intern Brut al României.
În ţara noastră există peste 33.000 de societăţi italiene care îşi desfăşoară activitatea în agricultură, iar majoritatea produselor sunt exportate în ţara proprie. „Trebuie să împărţim bunele practici, experienţele pozitive pe care le are România şi experienţele pozitive pe care le are Italia. (...) Italia exportă produse agroalimentare în valoare de cât este şi PIB-ul României. De asemenea, Italia e o ţară prietenă şi este, totodată, cel mai important partener şi pentru România. Doresc să aduc un salut celei mai importante comunităţi de oameni de afaceri în agricultură din România. Vorbim de peste 33.000 de societăţi italiene care lucrează în agricultură. Este nu numai cea mai importantă comunitate, ca volum, dar este şi cea mai activă”, a spus ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la evenimentul „Italian Wine and Food Day”.
Acesta a precizat că Italia are numeroase produse recunoscute şi protejate la nivel european. „La nivel european, sunt circa 1.233 de produse care sunt recunoscute şi protejate. În România, avem un singur produs, plus încă două care au fost transmise şi încă 30 care sunt în lucru în faza naţională, la Ministerul Agriculturii. În perioada următoare, trebuie să facem mai mult pentru partea de promovare. Mă bucur că s-a luat o decizie la nivel european, potrivit căreia sumele care sunt destinate tuturor statelor membre pentru promovarea produselor au crescut semnificativ pentru intervalul 2014 - 2020. În cazul României, o să avem o parte de cofinanţare mai mică pentru fiecare societate comercială care doreşte să-şi promoveze produsele pe alte pieţe, atât ale Uniunii Europene, cât şi pe pieţe terţe. Când vrem să vorbim de o producţie generoasă, trebuie să vorbim şi de o piaţă care se deschide din ce în ce mai mult”, a adăugat ministrul Agriculturii.
sursa: Agerpres