10 milioane de lei este suma pe care o cer de la Ministerul Agriculturii reprezentanții Camerelor Agricole pentru crearea și funcționarea acestora.
Ministrul Daniel Constantin a fost nevoit să absenteze de la întâlnirea organizată de Camerele Agricole la Academia de Științe Agricole și Silvice București (ASAS). Șeful Agriculturii românești este plecat la Bratislava unde participă la Reuniunea Miniștrilor Agriculturii Membri ai Grupului de la Vișegrad.
Un cadou inedit îl aștepta pe Daniel Constantin la ASAS: o păpușă în costum maramureșan, o sticlă cu pălincă în care se vedea o scăriță din lemn de stejar și o traistă. Darul a fost pregătit de președinta Camerei Agricole Maramureș și prim-vicepreședinta Camerei Agricole Naționale. Severica Covaciu spune dezamăgită că nu mai are pretenții de la ministrul Agriculturii. Ne-a spus să ne punem la masa discuțiilor. Dar de câte ori să ne punem la masa discuțiilor și să nu avem niciun rezultat?! I-am adus o sticlă de horincă în care este o scăriță. Îi doresc să urce cât mai sus, dar să nu uite de noi, fermierii.
Reprezentanții celor 14 Camere Agricole, deja create în țară, au plecat din capitală fără nicio promisiune. Locul ministrului Agriculturii a fost ținut de Viorel Morărescu, responsabil cu certificarea produselor tradiționale în Ministerul Agriculturii. Funcționarul a avut un discurs convențional, fără să intre prea adânc în controversa creării acestor organisme și fără să deranjeze sau să limpezească lucrurile.
Fermierul Cornel Stroescu, președintele Camerei Agricole Naționale, spune că propunerile pe care le-a făcut pentru legea care ar trebui să stea la baza înființării și funcționării acestor organisme se află pe masa Comisiei de agricultură. Reprezentanții Camerelor solicită o finanțare de 10 milioane de lei care să ajute Camerele să supraviețuiască timp de doi ani.
În primul rând, ne interesează finanțarea. Am avut promisiuni pentru 10 milioane de lei. Am avut discuții cu Ministerul Agriculturii și noi vrem o lege în care să apară această finanțare și în care să fie conturat rolul Camerelor. Ne mai dorim să înființăm încă 28 de Camere și am cerut prelungirea termenului de înființare cu 9 luni. Obiectivul principal al Camerei va fi sprijinirea fermierului să-și vândă producția: centre de colectare a laptelui, depozite de legume și fructe, contracte cu lanțuri de magazine. Camerele trebuie să asigure servicii și consultanță fermierilor. Noi nu avem laboratoare unde să se facă analize la animale, la pesticide, etc. Suma pe care o cerem ne ajută să ne punem pe picioare. Planul nostru este ca aceste organisme să se autofinanțeze, spune Cornel Stroescu.
Cele 14 Camere Agricole sunt finanțate, în acest moment, din banii fermierilor.